Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tanca un forn centenari a Sant Andreu
  • CA

El 31 de juliol, el forn de pa Girabal de Sant Andreu abaixarà la seva persiana i tancarà una història centenària, de fet, de 113 anys. Els preus de les matèries primeres i dels serveis i una caiguda de les vendes han portat els propietaris, la quarta generació, a prendre aquesta decisió tan dolorosa.

Dibuix de la fleca, fundada el 1909 AJUNTAMENT

Des de 1909 servint Sant Andreu

Fundada l’any 1909 al carrer Servet, 34 per Bartomeu Girabal Plans, quatre generacions s’han encarregat d’elabora pa de manera artesanal a Sant Andreu. L’establiment conserva gran part de la decoració interior original. De fet, forma part del catàleg de patrimoni arquitectònic, històric-artístic i paisatgístic dels establiments emblemàtics de Barcelona, elaborat per l’Ajuntament l’any 2016. Té la categoria d’establiment d’interès.

Aquest establiment històric amb valor patrimonial ha acabat patint el mal de la pandèmia i ha vist com baixaven les vendes i alhora s’incrementava el preu de les matèries primeres, ja de forma exagerada amb l’esclat de la guerra de Rússia contra Ucraïna. Fins al punt que els propietaris ja no poden fer front a la despesa del lloguer del local, que té 300m2.

Festa de comiat del forn Girabal

Ara bé, és un adéu que no vol ser trist. Els Girabal volen acomiadar-se de la clientela i de Sant Andreu amb una festa en què hi haurà parlaments i també un muntatge a càrrec d’una companyia de teatre del barri. La celebració serà el dissabte 30 de juliol, a les 20 h, a la fleca, al carrer de Servet, 34.

El barri de Sant Andreu de Palomar té una altra fleca encara més antiga, el Forn Can Tur, obert des de 1888 al número 74 del carrer de Virgili.

El tancament d’aquest forn se suma a una malaurada llista llarga d’establiments emblemàtics de la ciutat que es veuen obligats a tancar arran de la pandèmia i de l’increment de preus desbocat de matèries primeres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa