El districte tecnològic [email protected] de Barcelona acull la seu del nou Centre Tecnològic de Giga, un programa conjunt de l’ONU, l’Unicef i la Unió Internacional de Telecomunicacions per fer arribar digitalitzar milers d’escoles arreu del món d’aquí a l’any 2030. La ubicació l’han pactada el govern espanyol, la Generalitat de Catalunya i l‘Ajuntament de Barcelona.

L’edifici on s’instal·larà és l’antiga fàbrica de Ca l’Alier, al costat del Parc Central del Poblenou. De titularitat municipal i rehabilitada fa una dècada, acull la fundació municipal BIT-Habitat i un centre d’innovació digital de la multinacional CISCO. Les institucions implicades ressalten que la ubicació permetrà a Giga teixir aliances més fàcilment amb l’ecosistema TIC de Barcelona, que està situat en gran mesura al [email protected]

El programa internacional està en marxa des de 2019 i ja ha facilitat la connexió a internet de més d’un milió d’estudiants i professors que no en tenien. Actualment treballa amb 19 governs i 14 aliats corporatius sense ànim de lucre. No obstant, el repte pendent encara és ingent: uns 1.300 milions d’infants al planeta no tenen un accés adequat a internet per poder acomplir els objectius bàsics d’educació i aprenentatge. S’estima que hi ha 6 milions d’escoles al món i que només la meitat estan connectades a la xarxa, la majoria als països desenvolupats. La bretxa digital educativa és un vector clar de desigualtats futures, amb ramificacions sanitàries, econòmiques, laborals i de gènere.

Blockchain, satèl·lits i AI per a escoles

El nou centre situa com a línies d’acció l’experimentació amb tecnologia blockchain, anàlisi d’imatges per satèl·lit i tecnologies d’intel·ligència artificial per desenvolupar noves solucions de connectivitat, totes de codi obert. Les empreses, institucions reguladors i legisladors que vulguin podran col·laborar amb el programa de la ONU per impulsar polítiques de connectivitat escolar universal i muscular el programa a nivell tecnològic, financer i polític.

“El primer pas essencial per connectar cada alumne a Internet és saber on es troba cada escola i com arribar-hi. A mesura que anem establint el Centre de Tecnologia Giga, continuarem desenvolupant el programari de codi obert per respondre aquestes preguntes bàsiques”, ha dit el director executiu adjunt d’Innovació d’Unicef, Fayaz King. “El treball d’enginyeria que va començar amb el suport de la Fundació Musk, Ericsson, Dell i altres, es desenvoluparà i s’ampliarà a la ciutat que acull el Congrés Mundial de Mòbils i les principals firmes tecnològiques mundials. Això canviarà les regles del joc per a milions d’estudiants a tot el món”, ha afegit.

Reunió d'autoritats a Ca l'Alier pel projecte Giga / Foto: ACN
Reunió d’autoritats a Ca l’Alier pel projecte Giga / Foto: ACN

“Aquesta nova col·laboració serà un catalitzador crucial que permetrà a Giga accelerar el desenvolupament de la plataforma de tecnologia de codi obert més completa del món per permetre la connectivitat escolar universal, i é un complement perfecte per al recent establiment de la nostra seu de Giga a Suïssa “, ha explicat la directora de l’Oficina de Desenvolupament de les Telecomunicacions de la UIT, Doreen Bogdan-Martin.

Reunió a Ca l’Alier

Per posar fil a l’agulla, representants polítics i responsables del projecte s’ha reunit aquest dilluns a Barcelona. Com a representants internacionals hi han assistit Fayaz King, director adjunt per a Innovació i Resultats sobre el Terreny d’Unicef; i Doreen Bogdan-Martin, directora de l’Oficina de Desenvolupament de Telecomunicacions de la UIT. Pel que fa a les institucions, hi han participat Ángeles Moreno Bau, secretària d’estat d’Afers Estrangers i Globals; Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat; Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, i Laia Bonet, tercera tinent d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital i Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona.

“Volem augmentar la presència de les Nacions Unides a Espanya, i Barcelona és un enclavament ideal per desenvolupar un projecte que treballi per aconseguir una educació digital accessible per a tots els nens i nenes”, ha argumentat la secretària estatal. La consellera ha subratllat la confiança en l’ecosistema TIC local: “Aquesta confiança és alegria, però sobretot és responsabilitat perquè tot surti bé, amb l’excel·lència que ens caracteritza quan projectem el nostre país”. L’Ajuntament treballa per tancar la bretxa digital a la ciutat; amb Giga, contribuirem a fer-ho també a la resta del món”, afirma la tinenta municipal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa