El centre comercial L’illa Diagonal de Barcelona posarà en marxa aquest estiu un projecte de reforma per millorar la connectivitat amb els jardins públics de Sant Joan de Déu, mitjançant la construcció d’un umbracle amb vegetació que reforçarà l’entorn verd de la zona i acollirà nous espais de restauració.

El disseny de la reforma, desenvolupat per la firma d’arquitectura i paisatgisme Batlleiroig, vol millorar l’experiència dels usuaris i adaptarà el centre comercial a les noves necessitats i tendències, mantenint la identitat del projecte original.

Amb aquesta reforma, L’illa Diagonal vol continuar sent “la icona en moda, gastronomia i estil de vida de la ciutat de Barcelona”, renovant una part important de les instal·lacions i oferint nous espais de trobada. En aquesta línia, el centre comercial ha de fomentar la interacció dels usuaris amb els jardins públics de Sant Joan de Déu i recuperar la permeabilitat entre l’interior i l’exterior del recinte.

Per això, es construirà un umbracle amb una longitud de gairebé 200 metres i vegetació. Així, el centre comercial comptarà amb una nova zona verda polivalent integrada als jardins, que optimitzarà la qualitat de l’aire i el confort tèrmic i acústic. L’umbracle també reordenarà i renovarà les àrees gastronòmiques a l’aire lliure, en incorporar nous conceptes de restauració únics a la ciutat que atrauran nous públics i operadors.

El conjunt de les obres, la finalització de les quals està prevista per a finals del 2023, coincidint amb el 30è aniversari de L’illa Diagonal, suposa una inversió aproximada de 35 milions d’euros.

Reforma interior

La proposta també té com a objectiu millorar el confort dels visitants del centre comercial amb la creació de diverses zones de descans i la reforma integral dels quatre nuclis de lavabos, fet que suposarà un important avenç en sostenibilitat –per un menor consum de aigua–, estètica i usabilitat.

Així mateix, es durà a terme una millora general dels elements arquitectònics del centre comercial (sostres amb projecció d’imatges i efectes lumínics, revestiments substituïts per murs vegetals, escales redissenyades, etc.) i es faran actuacions a determinades botigues per optimitzar-ne la visibilitat.

L’eficiència energètica és un altre dels aspectes clau del projecte. En aquesta línia, la reforma del centre comercial implementarà millores ambientals encaminades a reduir l’ús de recursos naturals, mitjançant un consum d’energia menor (il·luminació led) i d’aigua, i la generació de residus, així com a fomentar l’ús de fonts de energia renovables mitjançant la instal·lació de plaques solars que suposaran una reducció d’emissions de més de 75.000 kg anuals de CO2.

L’illa Diagonal també implementarà un projecte de wayfinding per facilitar la ubicació i el recorregut dels visitants, mitjançant la combinació de nous elements corporis de senyalètica i pantalles digitals d’última generació, alhora que introduirà les últimes tendències en digital signage.

El gerent de L’illa, Gerard Cutal, posa en valor la posada en marxa de la reforma i explica que el principal objectiu és “que L’illa s’obri al jardí i el jardí entri a L’illa”. “Volem que el primer centre comercial de Barcelona segueixi sent un referent al sector i s’adapti a les noves demandes dels usuaris, apostant pels espais verds, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient”, subratlla Cutal.

Enric Batlle, soci fundador de Batlleiroig, apunta que el projecte de reforma gira al voltant del concepte de biofília: “Es tracta de fomentar la connexió entre les persones i la natura”. “Hem proposat estratègies que articulen aquesta relació, introduint llum i vegetació a l’interior, obrint L’illa cap a l’exterior i proposant el nou umbracle entre el centre comercial i els jardins públics”, apunta.

L’última reforma de L’illa Diagonal es va fer l’any 2007, coincidint amb la inauguració de l’ampliació del centre comercial. La nova reforma prevista per a aquest estiu, que no implicarà afectacions ni tancaments als locals, es va gestar a finals del 2018, quan L’illa va celebrar el seu 25è aniversari. El concurs d’arquitectura en què es va imposar la proposta del premiat estudi Batlleiroig es va fer a mitjan 2019.

L’Illa Diagonal

El centre comercial L’illa Diagonal, el primer construït a la ciutat de Barcelona, ​​compta amb una superfície comercial de 35.000 m2 i un total de 170 locals. Aquest espai de moda, lleure i gastronomia, que rep prop de 16 milions de visites a l’any, acull dos hotels de quatre estrelles, oficines, dos col·legis, un poliesportiu, una discoteca i sala de concerts, un centre de convencions, un parc públic i un pàrquing amb capacitat per a més de 2.400 vehicles.

Inaugurat el desembre del 1993, el complex va ser dissenyat per Rafael Moneo i Manuel de Solà Morales per encàrrec dels promotors Grup Sanahuja i Grup AXA i va rebre el Premi FAD d’arquitectura el 1994. L’edifici té una façana de 334 metres i la seva forma de gratacels tombat està inspirada en el Rockefeller Center de Nova York.

Nou comentari

Comparteix