Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pujada de la llum fereix de gravetat el petit comerç del centre
  • CA

Amb l’aigua al coll pels efectes de la pandèmia, amb una crisi econòmica sobrevinguda, pocs turistes a la ciutat, restriccions de mobilitat durant mesos i… quan semblava que començaven a veure la llum al final del túnel, un nou assot en la factura dels petits comerciants els amenaçava de mort.

L’increment desbocat del preu de la llum -però també del gas, que ha arribat a incrementar-se un 500% i ha ferit especialment els forns de pa- des d’aquest estiu els ha tornat a escanyar, fins al punt que molts que comptaven a sobreviure potser acabaran abaixant definitivament la persiana després de dos anys agonitzant.

Ara, molts comerços de la ciutat han hagut de demanar ajudes per poder subsistir i afrontar els diversos problemes econòmics arrosseguen des de llavors. Ajudes que en algus casos són en forma de crèdits ICO i que s’han de retornar amb interessos, així com els ajornaments de les quotes d’autònom.

Encesa dels llums de Nadal 2020 / Ajuntament de Barcelona
La campanya de Nadal, una esperança per al petit comerç del centre AJUNTAMENT

Un passeig pel centre de Barcelona, pels volts de la plaça de Catalunya, dona una idea de la magnitud de la tragèdia. La Teresa Rosa Aguayo, propietèria del Taller Escola Tèxtil Teranyina, explica que “els petits carrers de Plaça Catalunya van quedar completament desèrtics durant aquest últim any i mig. Tot estava tancat i sense gent pels carrers. Ara és quan es comença a animar, però amb la pujada de la llum jo mateixa vaig haver de demanar una ajuda a l’Ajuntament de Barcelona perquè ells van dir que als autònoms els donarien una ajuda de 300  euros. Llavors vaig fer tota la paperassa, però encara no he rebut res”, es lamenta.

La Teresa reconeix que ha hagut de pujar els preus dels seus productes des que s’ha disparat la factura de la llum perquè els fabricants dels fils li van pujar el preu. “És una pujada en dòmino, a mi m’han pujat el preu per culpa de la llum i jo l’he de pujar als clients per poder mantenir-me”, explica la directora de l’escola. A més, la Teresa ha tingut alumnes a l’estiu, de manera que va haver de posar ventiladors i ha tingut una repercussió profunda en la factura que ha pagat darrerament. Moltes petites i mitjanes empreses no tenen la capacitat de les grans de negociar contractes favorables amb les companyies energètiques, de manera que no tenen més remei que assumir el cost total.

Una de les botigues del centre que pateixen per seguir oberts LAURA LÓPEZ

A la mateixa zona, en Rafael Jernet, propietari d’Artesania Baclava Regals, explica que ell i la seva dona tenen molta sort de tenir bombetes de baix consum al seu local i que durant la pujada de la llum aquest estiu han aprofitat les hores de llum naturals i han anat amb molta cura. “Encara estem esperant la clatellada, tenim la sort de no tenir maquinària ni refrigeració, però aquest últim mes ha sigut el pitjor de tots i a partir d’ara que es farà de nit abans ho notarem molt més”, explica Jernet. Aquests mesos, entre el coronavirus i les vacances d’estiu, el petit comerç del barri del Raval ha perdut molts diners i molts clients i qualsevol ajuda seria benvinguda: “Aquesta botiga és de complements i des de la Covid la gent porta mascareta i molts no volen portar collarets o arracades perquè no es veuen tant. No volen tanta bijuteria o joies i això ens ha afectat. Ara només ens faltava la clatellada de la llum després d’aquest any i mig horrible”, finalitza Jernet.

L’Alberto Martínez és propietari de Bamboo Bike Tours. Explica que el seu negoci de bicicletes no està passant pel millor moment i és que l’empresa ha hagut de pujar els preus dels seus productes a un 20% a causa de la pujada de la llum. També, diu que l’última factura ha sigut la pitjor i que encara que la va poder pagar, va haver de deixar de fer altres coses. Un fet que sumat a la pujada de la distribució i la producció de la Xina i de Taiwan sobre les rodes i bicicletes que té al seu negoci, ha provocat que Martínez hagi de fer promocions i descomptes per vendre més productes. “Potser he de pujar encara més els preus entre una cosa i l’altra”, explica, i afegeix que “qualsevol ajuda m’aniria bé, de moment vaig tirant, però cada cop més ofegat. Hem demanat mil ajudes, fins i tot el canvi de llicència, però tot ha sortit malament”.

L’ajuda a què es refereixen els comerciants i que no haurien cobrat és de 300 euros, que l’Ajuntament va anunciar que destinaria a “tots aquells treballadors autònoms que hagin tancat el negoci o que hagin patit un descens de més d’un 75% dels ingressos a conseqüència de la pandèmia. Aquesta mesura municipal, gestionada per Barcelona Activa, és compatible amb la Prestació Econòmica Extraordinària del govern espanyol, que dota els beneficiaris de 661 euros, el 70% de la cotització mínima”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a novembre 02, 2021 | 00:47
    fat boy novembre 02, 2021 | 00:47
    Quants comerços es troben en aquestes circumstancies?, potser 5.000?. Be, anem a suposar que amb 20 plaques fotovoltaiques cobreixen les seves necessitats, tenint tambe en compte que per la nit no necessiten electricitat. Que preguntin a quant els sortiria una instal.lacio de 5.000 x 20 = 100.000 plaques fotovoltaiques d'una tacada. Segur que trobarien qui els fes una oferta amb un bon descompte. Si, a mes, es comprometen a cedir graciosament l'exces de produccio a la resta de veins gratis, inclosos els dies de cap de setmana i festes de guardar (que seria del 100% durant 52 x 2 = 104 dies + 10 dies festius = 114 dies anuals), a mes del total que es produis els dies d'estiu entre el tancament de la botiga i la posta del sol (que son unes quantes hores diaries) estic convençut que la comunitat de veins estaria encantada de la vida d'oferir-los lliure acces al terrat Aixo si que seria un bon cuerno i no anar a pidolar miseries als sicaris de les electriques. I de retruc potser baixarien de preu la llum convencional. Naturalment aixo no te perque parar aqui perque s'hi poden afagir oficines, parkings, tallers etc etc que tambe podrien arrossegar als veins del seu bloc. Una autentica insurrecio, vaja.
  2. Icona del comentari de: fat boy a novembre 02, 2021 | 01:07
    fat boy novembre 02, 2021 | 01:07
    M'he oblidat de mencionar que el forat per la Hisenda espanyola en no cobrar els impostos d'aquesta gent seria tambe per riure.
  3. Icona del comentari de: ciutadà a novembre 02, 2021 | 08:18
    ciutadà novembre 02, 2021 | 08:18
    Si només fos el petit comerç del centre........

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa