Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clam de la Cambra de Barcelona per la pujada d’impostos als autònoms
  • CA

La Cambra de Barcelona posa el crit al cel per la pressió fiscal de l’Estat espanyol als autònoms. Sent ja el país europeu on surt més car treballar per compte propi, el govern del PSOE i Podemos ha proposat una reforma de la tributació d’aquest col·lectiu que preveu augments significatius a partir de 2023. S’aplicaria de forma progressiva fins 2030.

Segons les dades difoses per la Cambra, el canvi de quotes pot arribar a ser molt brusc. Si un autònom amb ingressos mitjos-baixos (22.001 euros anuals) pagava fins ara 290 euros al mes, en passaria aleshores a pagar 425. Un que ingressi 47.001 euros ho notaria encara més: dels 380 euros actuals saltaria a 1.075 euros al mes. Els grans afavorits són els qui ingressen menys de 3.000 euros anuals o menys de 6.000, que usualment tenen una feina estable que compaginen amb una activitat menor per compte propi o són joves que entrant al mercat laboral. En aquests casos les quotes decreixen de 200 i 215 euros al mes fins a 90 i 120 euros respectivament.

La Cambra considera que aquest increment i en general la manca de suport públic “posaran en risc la figura de l’autònom” perquè els impostos directes i indirectes podran arribar a suposar “més del 50% de la facturació d’una persona autònoma en molts casos”. “Les previsions d’augment de quota de 2023 a 2030 haurien de ser revisades i consensuades”, avisa. “Europa ha vist la importància de la figura de les i els autònoms i s’apliquen mesures de suport i incentivació d’aquesta figura”, compara.

L’ens empresarial reivindica que els autònoms són clau actualment en la reactivació econòmica i recorda que des de maig de 2020 –en acabar-se el confinament domiciliari– “les afiliacions al Règim Especial de Treballadors Autònoms han crescut fins a situar-se per sobre de les 560.000” i ja superen les xifres prèvies a la pandèmia. De fet, són equiparables als màxims registrats el 2017, un any en què l’economia també es recuperava del tot de la crisi immobiliària.

Reforma del sistema de cotització proposada per l’Estat / Cambra de Barcelona

Per analitzar què paga avui un autònom de mitjana, la Cambra ha encarregat un estudi a l’assessoria Roca Junyent. L’especialista fiscal Joan Martí ha estat l’encarregat de l’estudi, que demostra l’impacte dels impostos en els ingressos nets d’un autònom. A una facturació bruta de 30.000 euros anuals avui li correspon un net aproximat després de liquidar l’IRPF de 24.800 euros, que s’encongeixen fins a 21.335 euros després de descomptar les quotes d’autònom. En el cas d’una facturació bruta de 120.000 euros, el net baixa per sota dels 74.000. A aquestes xifres, matisa la Cambra, encara cal restar-hi impostos indirectes que poden tenir a veure amb la pròpia activitat professional, com els de Circulació o Vehicles de Tracció Mecànica, a més de la tributació que suposi tenir algun treballador auxiliar o proveïdor regular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa