Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Proposen una manifestació de 50 persones per l’1 de Maig i Mossos avisa que els multarà
  • CA

Dos sindicats minoritaris han demanat poder manifestar-se divendres per l’1 de Maig, amb una concentració “unitària” i reduïda a plaça Sant Jaume. I, abans que l’Estat els hagi respost si els ho autoritza o no, els Mossos d’Esquadra ja han avisat que actes de denúncia a tot manifestant que intercepti aquest dia. 

La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Lluita Internacionalista, amb altres col·lectius, volen fer una concentració reduïda al migdia i estan pendents que la Delegació del govern espanyol els respongui la petició. Critiquen que “s’utilitza l’estat d’alarma com a excusa per a treure capacitat d’acció als sindicats” i reclamen “començar a recuperar els carrers” en un moment “complicat” pels treballadors, a causa de les conseqüències socials i econòmiques de la crisi sanitària. La protesta que plantegen estaria limitada a 50 persones, que vestirien mascaretes i complirien en tot moment la distància social requerida.

“Els treballadors han de poder protestar i fer de contrapès a les polítiques governamentals”, ha manifestat en una roda de premsa telemàtica Josep Lluís del Alcázar, de Lluita Internacionalista, que denuncia “l’escalada de repressió, acompanyada de recentralització política”. Des de la IAC, Assumpta Barbens ha criticat que en aquest context els treballadors han quedat “lligats de mans” i cal que ara puguin “exercir els seus drets”.

Entre altres qüestions, protesten també pels recent aprovats pressupostos de la Generalitat per al 2020, “que ni tan sols reverteixen les retallades en sanitat”, demanen serveis sanitaris 100% públics, nacionalitzar la sanitat privada, la recerca, la banca i serveis de llum i aigua; prohibir els acomiadaments; una renda universal “de quarentena”; o la derogació de la Llei d’Estrangeria i de la Llei Mordassa.

Entre els col·lectius que s’han sumat a la iniciativa hi ha CGT, COS, Fapac, la Plataforma 3-O, Procés Constituent, Marea Bàsica, Papeles para todos o la CUP, entre d’altres. Xavi Tarragón, de IAC Sanitat, ha expressat que en aquests moments “sobren motius per recolzar l’1 de Maig” i per demanar una millora de condicions laborals en un sector sanitari que s’ha demostrat “precari”. També des d’altres organitzacions, com la Plataforma 3-O, demanen “començar a desconfinar el dret a protesta” i denunciar la “militarització” de la crisi sanitària. Des de la CUP, la diputada Maria Sirvent ha cridat a fer un 1 de Maig “combatiu”, en què cal, especialment, denunciar les condicions laborals de les dones.

Ja ho van intentar la setmana anterior

Lluita Internacionalista ja va intentar fer una concentració divendres passat davant del Parlament de Catalunya, quan es va celebrar el ple d’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2020. Ho van sol·licitar a la conselleria d’Interior i se li va denegar i el TSJC els va recordar que mentre l’estat d’alarma segueixi vigent, el responsable de permetre les concentracions és el Ministeri de l’Interior i no pas la conselleria.

Barbens ha explicat que si els deneguen poder celebrar l’acte els serveis jurídics es plantejaran interposar un recurs, tot i que admeten que hi hauria poc temps de marge per respondre-hi judicialment. Paral·lelament, des d’aquest sindicat, amb altres associacions alternatives de treballadors, han convocat una mobilització als balcons a els sis de la tarda on animen a la ciutadania a participar.

Pel que fa a les mesures per evitar contagis, els sindicats exposen que tothom vestiria mascareta, que es marcaria la distància social entre tots els participants i que es deixaria el material que se sol utilitzar a les concentracions -com ara fulletons o pancartes- en un lloc “desinfectat” perquè els manifestants ho poguessin agafar amb tranquil·litat. També recorden que l’espai escollit, plaça Sant Jaume, és “enorme” i que la distància social està garantida.

Els Mossos, en contra

Els Mossos d’Esquadra tenen constància que fins a quatre col·lectius tenen la voluntat de convocar concentracions l’1 de Maig, Dia del Treball, i han avisat que, si es produeixen, estendran acta de denúncia a les persones i actuaran amb “congruència, oportunitat i proporcionalitat”. Fonts del departament d’Interior de la Generalitat han explicat aquest dimecres que treballaran d’acord amb el que s’estableix en el marc de l’estat d’alarma que limita la presència de les persones en la via pública: “El que és segur és que aixecarem un acta a totes les persones que estiguin”.

Han relativitzat el fet que hi hagi convocatòries, recordant que també va haver-hi l’anunci d’una manifestació la setmana passada al Parlament en el marc de l’aprovació dels Pressupostos, i en la qual no va assistir ni una persona: “Una cosa és el que es diu a xarxes i l’altra és el que acaba passant”.

Les mateixes fonts han explicat que ara, amb el decret de l’estat d’alarma, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) “ha dictat una resolució en la qual diu que el departament d’Interior no és competent” davant aquests fets, i qui ha de precisar com actuar és la Delegació del Govern central. “Actuarem com actuaríem sempre, a més dels criteris de la Delegació”, han precisat. Aquest mateix dimecres enviaran una comunicació formal a la Delegació preguntant quina és la situació de les manifestacions comunicades i quines són les directrius que donen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa