Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Port de Barcelona inverteix dos milions d’euros en un nou escàner per a contenidors
  • CA

El Port de Barcelona ha invertit dos milions d’euros en un nou escàner per a contenidors. Aquesta eina és més “eficient” i permet agilitzar les operatives d’importació i exportació que han de realitzar una inspecció. A més, la nova unitat pot ser operada en remot i compartir de forma simultània les imatges escanejades amb altres responsables dels Serveis d’Inspecció Duaners, tant els ubicats dins del Port com en altres localitzacions. De fet, el nou escàner és l’únic d’aquestes característiques en tot el sistema portuari espanyol, per potència d’escaneig, tecnologia i connectivitat.

Per aquest motiu, el Port de Barcelona ha estat designat per realitzar el projecte pilot del servei remot d’inspecció operatiu. “Ens permet fer una major selecció de contenidors per revisar, perquè no hem de perdre de vista que el fonamental és la seguretat de la cadena logística. Per altra banda, aquesta tecnologia puntera permet una operativa molt més ràpida i ajuda a incorporar-nos a una iniciativa de control centralitzat també des de Madrid”, ha assegurat la cap regional de duanes de Catalunya, Almudena Escobedo Canalda.

Servei 24 hores al dia

A llarg termini, l’objectiu és que aquests tipus d’escàner permetin a la duana oferir un servei d’escaneig les 24 hores del dia els set dies a la setmana des de la seu del Departament de Duanes i Impostos Especials, situada a Madrid. En comparació amb l’altre escàner del Port de Barcelona, més antic, aquest permet una inspecció “més acurada” de les mercaderies, segons ha explicat el director general del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, en declaracions als mitjans. A més, incorpora un sistema de reconeixement automàtic dels codis de contenidors i un lector de matrícules.

Els escàners revisen de mitjana entre 6.500 i 7.100 contenidors a l’any i la nova eina té una capacitat molt major, pràcticament del doble. Tot i això, la cap regional de duanes de Catalunya ha assegurat que treballen per tal que el nombre d’escanejos respongui a un “anàlisi de risc”. El nou escàner del Port de Barcelona és “molt més potent” i té una capacitat de penetració en acer de 300 mil·límetres, segons ha explicat el cap de vigilància duanera de Catalunya, Carlos Gavilanes. Així mateix, també permet diferenciar entre la matèria orgànica i la inorgànica.

7 tones de cocaïna confiscades

L’any passat, el Port de Barcelona va confiscar set tones de cocaïna mentre que en els sis mesos d’aquest any s’han requisat prop de 2,5 tones. Gavilanes ha destacat la “singularitat” de la situació, ja que, mentre el trànsit de mercaderies de tot el món s’ha reduït substancialment per la pandèmia, les organitzacions narcotraficants han “continuat actuant”. Així, si la tendència d’aquest any continua, les xifres de confiscació anuals podrien ser similars a les de 2019. “Pretenem complir els objectius que tenim com a organització, que és una lluita contra determinats tràfics il·lícits, buscant la seguretat de la ciutadania. Com a duana, hem de mantenir un equilibri i que les operacions siguin àgils”, ha manifestat Escobedo.

El nou escàner està equipat amb un sistema de raigs X muntat en un braç extensible capaç d’inspeccionar contenidors sobre camions i altres tipus de vehicles de fins a 3,6 metres d’amplada i cinc metres d’alçada. La tecnologia incorpora un ‘software’ d’anàlisi d’imatges específic, garanteix la màxima fiabilitat i qualitat de les imatges del contingut dels contenidors, diferenciant clarament els diferents materials que conté i facilitant la separació d’objectes. Aquests últims dies s’han estat realitzant proves reals amb camions per tal que els tècnics poguessin posar a punt el nou escàner. Les empreses REM Transports i Naviera Armas-Transmediterránea han cedit gratuïtament els vehicles per realitzar aquestes proves com també la formació tècnica dels professionals encarregats del seu funcionament, que gestionarà la Duana de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa