Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Poblenou vol obrir el primer supermercat cooperatiu de Barcelona
  • CA

El primer supermercat cooperatiu de Barcelona –l’espai on els clients també són treballadors i propietaris– està disputat. Dos projectes diferents preparen el llançament d’un establiment col·laboratiu del que no hi ha cap precedent a la ciutat i que s’inspira en una veterana iniciativa de Nova York. Tot apuntava, fins fa poques setmanes, que qui obriria aquesta porta a la capital catalana seria l’Associació per l’Impuls dels Supermercats Cooperatius i el Mercat Social, coneguda com a Food Coop BCN. Ho van anunciar l’any passat, després d’estudiar a fons models d’èxit arreu del món.

Tanmateix, els problemes per trobar el local idoni i un nombre de socis encara insuficient han alentit del projecte. En paral·lel, uns quants veïns del Poblenou han començat a treballar en la mateixa idea: obrir un supermercat cooperatiu. Una idea veïnal petita que les pròximes setmanes posarà a prova si pot fer-se gran i avançar-se a Food Coop BCN. 

Dilluns vinent diverses entitats del districte de Sant Martí encetaran una campanya per presentar la proposta i intentar seduir veïns. La idea és fer arribar a les famílies que mai no s’han interessat pel món cooperatiu què és un supermercat entre veïns. Animar els indecisos i aclarir com funciona la iniciativa que fa anys que està establerta a racons del món com Brooklyn o el barri madrileny de Malasaña. “De moment volem sumar adhesions, parlar amb aquells que vulguin ser socis o els interessi el projecte. Ara, també estem mirant ja quines serien les necessitats a nivell de proveïdors, per exemple”, apunta Albert Valencia, membre de la Taula Eix Pere IV. 

Seu del Park Slope Food Coop de Brooklyn, el primer supermercat cooperatiu de Nova York / Wikimedia - Beyond My Ken

Seu del Park Slope Food Coop de Brooklyn, el primer supermercat cooperatiu de Nova York / Wikimedia – Beyond My Ken

Un dels tòpics que volen trencar, si el projecte tira endavant, és el preu dels productes ecològics que s’hi vendrien. “Intentarem que sigui una proposta de consum assequible”, comenta Valencia, conscient del filtre econòmic que genera per a molta gent sentir a parlar del quilòmetre zero i l’alimentació ecològica. El grup impulsor aplega diversos col·lectius de barri, com la Flor de Maig, però també el sindicat CGT, la coordinadora de cooperatives de consum de Poblenou, la cooperativa de treball La Fàbrica o gent de l’hort de La Vanguardia

Un projecte que neix entre veïns

També volen que sigui més obert del que una cooperativa reduïda a vegades transmet. “Les cooperatives es poden percebre com a grups tancats, pels quals has d’estar molt motivat per sumar-t’hi. En canvi, el supermercat ha de ser més dinàmic i ha de permetre més fàcilment que la gent s’engresqui”, compara. La idea, de fet, és que cada soci determini què pot oferir al projecte. Això pot fer que un veí dediqui 3 hores al mes a fer de caixer, mentre que un altre faci de reposador i un altre, de comptable. “Normalment els supermercats cooperatius no neixen dels veïns, sinó de 4 o 5 persones que els volen impulsar, encara que vulguin ser socis. Nosaltres ho proposem a la inversa. Volem fer-ho amb els veïns i després buscarem els treballadors”, segueix explicant el portaveu.

Encara no tenen cap certesa ni garantia rere la proposta, però tampoc no els falten motius per a l’optimisme. Fins ara tenien comptabilitzades unes 190 famílies que formaven part de cooperatives de consum a la zona del Poblenou. Les últimes setmanes de confinament, però, l’escenari ha canviat. Han proliferat els petits grups de veïns que han creat cooperatives noves i que s’han organitzat per rebre un cistell regular amb productes bàsics. “Vam desbordar l’entramat cooperatiu al barri: entre avui i demà calculem que arribarem a les 200 noves persones en un mes”, celebra. Sumant-les a les que ja ho feien abans, s’arribaria a prop de 400 famílies participants al teixit cooperatiu al Poblenou. “Està genial, però hem de sumar-ne més i convèncer-les perquè s’impliquin en el supermercat”, apunta Valencia. 

Mitjançant una enquesta, explica, han pogut saber que dos terços dels nous membres de cooperatives del barri havien format part d’algun moviment social. “Hem d’arribar al veí no mobilitzat”, es planteja Albert Valencia com a objectiu a curt termini. Si aconsegueixen prou massa social, els serà més fàcil aconseguir obrir aviat el –de moment, maleït– primer supermercat cooperatiu de Barcelona.

Food Coop BCN estudia nous escenaris

De fet, és el mateix que reivindica el projecte Food Coop BCN. Aquesta altra associació fa mesos que treballa preparant el terreny per obrir un nou supermercat cooperatiu a la ciutat. Fins i tot havien explicat al TOT Barcelona que l’objectiu era obrir-lo aquest 2020. Però la cerca d’un local adient se’ls ha anat complicant i la ubicació que més lligada van tenir –a la Sagrera– va descarrilar durant les negociacions amb el propietari. El principal motiu és que necessitaven més socis implicats en el projecte per adquirir compromisos econòmics. De moment en són més de 80, expliquen, però necessiten créixer fins a 1.000 o almenys quedar-s’hi a prop. Això, juntament amb la crisi del coronavirus sobrevinguda, fa que gairebé descartin materialitzar el projecte aquest any i el repensin per a més endavant. 

Fins ara, després de fer un estudi de mercat, havien valorat que la iniciativa hauria d’encarar-se al voltant de l’eix Meridiana, entre Sant Andreu i Sant Martí. Tanmateix, el moment embrionari del projecte els deixa obertes moltes portes i encara no han fixat una ubicació de manera definitiva, apunten fonts de l’associació.

La idea del supermercat del Poblenou, de fet, és una proposta menys ambiciosa des de l’inici. Albert Valencia concreta que es buscarà un local “d’uns 100 o 200 metres quadrats”. Potser, fins i tot, els dos projectes poden col·laborar d’alguna manera. Ara per ara, el contacte entre aquests dos exponents de l’economia col·laborativa és fluid. De fet, està previst que Food Coop BCN assisteixi a les assemblees virtuals que es faran cada setmana per al projecte del Poblenou. “Ells tenen molt de coneixement tècnic, i nosaltres els podem servir d’exemple pràctic”, reflexiona en veu alta el representant de la Taula Eix Pere IV. 

El resultat no es veurà, pel cap baix, fins d’aquí uns mesos. Caldrà veure si algun dels dos projectes –o una nova irrupció– finalment tira endavant i així d’una vegada per totes Barcelona entra a la lliga de ciutats amb un supermercat cooperatiu. Fins aleshores, el principal focus d’abastiment alimentari gestionat de manera col·lectiva a la ciutat seguirà sent l’Economat Social de Sants fundat el 2012.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa