Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Petits comerços i restauradors, decebuts per les mesures econòmiques de l’Ajuntament pel coronavirus
  • CA

Els petits comerços havien esperat amb impaciència el primer gran posicionament de l’Ajuntament davant la crisi del coronavirus, que els ha obligat a tancar la majoria dels seus negocis, i el que s’han trobat ha estat una “profunda decepció”. Aixó ho han expressat en un comunicat conjunt el Gremi de Restauració de Barcelona, la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, Pimec Comerç i el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona. Segons aquest ampli espectre de representants de la petita empresa barcelonina, les mesures anunciades pel primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, que inclouen deixar de cobrar la recollida d’escombraries, la taxa de les terrasses o l’ajornament de la taxa turística no són suficients

Analitzant una per una les grans propostes explicades aquesta tarda pel consistori, la resposta de restauradors i botiguers critica que es proposi ajornar o fraccions el pagament de tributs. Recorden que han deixat de facturar pel tancament forçós i afegeixen que “posposar el pagament no soluciona el problema: únicament l’endarrereix”. En el mateix sentit, no donen gaire valor a que es deixi de cobrar la taxa de terrasses perquè consideren “obvi” que si no poden estar oberts, els restaurants no haurien de pagar de cap manera aquest impost. I un fet molt similar apliquen al fet de no cobrar la taxa turística o la de recollida d’escombraries durant l’estat d’alarma. “El tancament de l’activitat és forçós i, per tant, legalment l’Ajuntament no pot exigir el pagament d’aquests tributs”, resol el text.

En el document consensuat, a més, apunten que “sobta que l’Ajuntament, que en tants altres àmbits es vanta de ser l’administració més propera al ciutadà, sigui incapaç de mostrar empatia envers tants comerciants i restauradors que estan veient com la frenada econòmica els porta a la ruïna”. Com a futur pròxim, si tot segueix com es planteja des de l’Ajuntament, segons els empresaris, “qui desapareixerà seran les empreses”. 

Les mesures que no han arribat: IBI o IAE

Els petits comerciants, juntament amb els restauradors i el sector turístic, han incidit en la manca de mesures més valentes. Per exemple, han citat algunes de les seves propostes que finalment no s’han vist reflectides en el resultat final. Entre ells, hi havia la reducció en el pagament de l’Impost sobre els Bens Immobles (IBI) en els locals comercials, en l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) o en la taxa de mercats municipals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa