Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mémora i Ajuntament pacten allunyar el tanatori de Sant Andreu
  • CA

Victòria veïnal a les Casernes de Sant Andreu. L’Ajuntament de Barcelona i l’empresa Serveis Funeraris Barcelona – Mémora han pactat una permuta de terrenys i una compensació econòmica que eviten la construcció d’un tanatori a l’antic recinte militar, que les entitats del barri reclamen dedicar a equipaments públics. La transformació d’aquest gran espai urbà porta més de 15 anys de retard i el moviment veïnal va prendre’s com una ofensa que sobtadament un dels solars del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) es vengués a Mémora per obrir-hi sales de vetlla privades.

El consistori, molt pressionat pels veïns, ha negat durant mesos que tingués marge de maniobra per frenar el projecte. Finalment, però, un emplaçament al veí polígon del Bon Pastor –al carrer Potosí número 2– ha permès un pacte amb l’empresa que allibera d’ús funerari les Casernes. A més, fa guanyar al consistori una parcel·la de 6.000 m2 de gestió directa al recinte del passeig de Santa Coloma per construir-hi equipaments municipals. L’acord l’han presentat sobtadament aquest divendres la regidora del districte, Lucía Martín, i la tinenta d’urbanisme Janet Sanz.

Tot l’àmbit de Casernes suma quasi 2.000 metres quadrats i una capacitat de 6.000 m2 de sostre edificable. El solar de la discòrdia, propietat del CZFB, va ser subhastat el 2018 i adjudicat a Mémora. Davant de la polèmica generada, consistori, empresa i consorci estatal van constituir una taula de treball per negociar alternatives.

Primer intent fracassat

Mémora ja va accedir a cedir al municipi “de forma gratuïta i permanent el 75% de la seva parcel·la per poder construir-hi nous equipaments i serveis públics”, reconeix l’Ajuntament, que a canvi va començar a tramitar fa un any el Pla Especial urbanístic al que tenia dret legalment l’empresa. A l’espai restant Mémora preveia obrir 4 sales de vetlla. El pla es va estavellar al plenari per manca de majoria política el passat setembre.

240.000 euros de compensació a Mémora

El fracàs polític ha desembocat en un segon pacte, ara en forma de permuta. Tot i que avui per avui queda lluny de carrers residencials, el consistori sosté que la parcel·la del polígon entregada a Mémora té “un gran potencial” perquè està a prop de zones de creixement previstes, com el nou barri a l’antiga fàbrica Mercedes Benz. “Té una superfície de 820 m2 i 1.500 m2 de sostre edificable, i és a prop de l’emplaçament inicial i dins el mateix districte”, indica. No obstant, la diferència de valor entre les dues finques queda en evidència per la inclusió al pacte d’una compensació de 740.000 euros que l’Ajuntament pagarà a Mémora.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep Maria Romero a juny 17, 2022 | 21:48
    Josep Maria Romero juny 17, 2022 | 21:48
    La zona de la Mercedes no serà un nou barri.continuara sent el barri del Bon Pastor!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa