Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Noves restriccions comercials a Ciutat Vella: ara, súpers i ‘exchange’
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona anuncia per sorpresa una actualització del Pla d’Usos de Ciutat Vella, que endureix les restriccions per instal·lar-hi determinats negocis. Les novetats més destacades són la limitació de nous supermercats de més de 400 metres quadrats en llocs saturats, com ja passa amb els petits súpers de conveniència (150m² i 399m²). Darrerament n’han obert una dotzena de nous.

També destaca el veto a noves oficines de canvi de moneda per a turistes, conegudes com a Exchange. L’única via amnistiada és la Rambla, on sí que podran obrir, perquè té un pla d’usos propi i no estan incloses. El primer Pla d’Usos de Ciutat Vella és de 1992, l’any dels Jocs Olímpics. Des d’aleshores s’ha modificat diversos cops. La nova modificació es farà sobre el pla aprovat el 2018, el sisè, que ja excloïa la Rambla.

Per impedir una allau d’aquests comerços abans que entri en vigor el canvi, el consistori ha aprovat amb aplicació immediata una suspensió temporal de llicències per aquestes activitats. La previsió municipal és aprovar el nou Pla d’Usos en 4 mesos, un requisit que ha imposat el PSC per acceptar el pla.

El govern municipal defensa l’enduriment de les restriccions com una resposta a la picaresca. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (Bcomú), ha situat com a objectiu evitar “les pràctiques fraudulentes i limitar les activitats” que perjudiquen el petit comerç. “Era una demanda dels veïns i d’entitats de comerciants”, ha declarat. La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín (PSC), ha posat l’èmfasi en que aquesta suspensió no serà de llarga durada sinó un parèntesi de 4 mesos “per no frenar la reactivació econòmica i donar seguretat jurídica” a les empreses del sector. “Han aparegut fenòmens nous, com les cases de monedes de canvi que estan proliferant molt”, ha afegit. “No volem monocultiu de cap tipus”, ha afegit.

Picaresca de majoristes i fleques amb obradors

A banda de les restriccions, el districte de Ciutat Vella vol introduir modificacions puntuals al Pla per permetre noves activitats culturals com teatres, cinemes o circs, i també activitats esportives. Els comerços majoristes passaran a tenir la mateixa consideració que les botigues de venda al detall per evitar la picaresca detectada en botigues suposadament de venda al major que també feien de minoristes per esquivar el veto a determinades activitats.

A més a més estaran limitats els nous forns de pa amb obrador, a causa d’una altra picaresca. S’han detectat negocis que sota aquest epígraf exerceixen de pizzeries, empanaderies i altres botigues de menjar per emportar, una activitat restringida després del boom generat als anys de creixement turístic.

Crítiques de l’oposició

L’oposició s’ha pronunciat a la notícia, començant per ERC. La regidora Marina Gassol ha recordat que els republicans ja es van abstenir al pla d’usos de 2018 “a canvi de declarar Ciutat Vella conjunt patrimonial, i el govern municipal no ha complert”. “El pla actual ha demostrat ser ineficient per regular la diversitat de problemàtiques d’usos del districte”. “La revisió del pla hauria de contemplar Àrees de tractament específic, com la Rambla, la Via Laietana, la part del Raval que toca al mercat de Sant Antoni, el Gòtic nord… Ciutat Vella és complexa i necessita ser intervinguda amb bisturí”, ha criticat. També ha reclamat “un tractament específic” per la Rambla per tal de “rellançar-la” i evitar un excessiu contrast a la ronda Sant Antoni, que té una vorera a Ciutat Vella i l’altra a l’Eixample.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa