Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou mapa de les terrasses: les artèries on serà més car posar taules al carrer

Les terrasses de Barcelona començaran l’any amb un rebut municipal disparat. El ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres un important encariment de la taxa que paguen bars i restaurants per treure al carrer taules i cadires. Un nou mapa de preus fixa què haurà de pagar cada establiment, en funció del carrer on està situat i dels guanys estimats per cada zona. A partir de l’1 de gener el cost d’una taula amb 4 cadires (2,25 metres quadrats de vorera) oscil·larà entre 3,51 euros i 0,18 euros al dia, mentre que fins ara es pagaven entre 1,05 i 0,17 euros

La nova classificació té 6 categories, com mostra el següent mapa. La revisió dels carrers adscrits a cada preu fa que hi hagi bars que saltin d’una categoria molt baixa a les primeres posicions –com li passa a part de la Rambla del Raval– i això provoca els augments de més del 863% que denuncia el sector. És el cas, per exemple, de la plaça Reial i la Boqueria. Els negocis en zones vulnerables, per exemple al Besòs, passaran a ser de categoria 5 i pagaran la tarifa més baixa.

Mapa de la nova taxa de terrasses de Barcelona / Ajuntament de Barcelona

Mapa de la nova taxa de terrasses de Barcelona / Ajuntament de Barcelona

El Gremi de restauració s’hi ha oposat frontalment, tot i que el suport d’ERC a l’ordenança ha moderat un terç​ la pujada que originàriament volia aplicar el govern municipal. El sector ja ha advertit que els locals més afectats es veuran abocats a pujar preus i el client acabarà pagant més cara la cervesa, cafè o àpat que consumeixi a l’aire lliure. Als espais amb més pressió turística –on es dispara més la taxa–, la factura serà determinant per la fugida definitiva del client local. El nou mapa també influirà en el paisatge de la perifèria, perquè les franquícies i inversors tindran més al·licients per obrir-hi locals amb terrassa.

Les terrasses més cares

Les artèries prèmium encapçalen la llista de preus i formen la categoria zero, una denominació que ja deixa entreveure el seu tracte diferencial. Només sis espais en formen part: el passeig de Gràcia, la rambla Catalunya, la plaça Catalunya, la Rambla, el mercat de la Boqueria i la plaça Reial. Al mapa es poden veure clarament en color gris fosc. En aquestes vies cada taula costarà 105,30 euros al mes.

La segona zona més cara, la categoria 1, és força més extensa i inclou les àrees més populars d’oci de la ciutat. De Ciutat Vella, en formen part tot el barri Gòtic i el Born, a més de l’entorn del mercat de Santa Caterina. També són de la segona categoria més cara la franja central de l’Eixample –d’Enric Granados a Roger de Llúria–, els Jardinets de Gràcia i el tram noble de la Diagonal –de Francesc Macià a la Casa de les Punxes–, a més del front litoral des de Colom fins a la Mar Bella i l’avinguda Gaudí sencera. La taxa aquí serà de 70,20 euros al mes per cada taula amb 4 cadires.

Els grans clàssics de l’oci barceloní

La categoria 2 completa el pòdium i s’aplica a la resta d’espais centrals de l’oci barceloní. Inclou la Barceloneta, l’entorn de la Ciutadella, la major part del Raval i el nord de la Ribera –del carrer Princesa cap amunt–. Queden exclosos el Forat de la Vergonya i el Raval sud, on es pagarà una taxa inferior per dinamitzar uns carrers molt castigats per la inseguretat. També formen part d’aquesta categoria, en color rosat, l’entorn de 4 places fràgils del barri Gòtic amb menor èxit turístic: Teatre, Mercè, Tranginers i Vuit de Març. 

També en formen part la segona corona de l’Eixample –fins al carrer Urgell i el passeig Sant Joan– i l’entorn de la Sagrada Família, les places més populars de Gràcia –Sol, Revolució, Virreina…–, les Glòries, el Paral·lel, la zona firal de Montjuïc i el Poble Espanyol, l’avinguda Mistral de Sant Antoni, tot Galvany i el tram alt de Diagonal. També als barris de tradició obrera, en aquells punts on hi ha més tradició d’anar de bars: la Rambla del Poblenou, la plaça Osca de Sants, el carrer Blai del Poble-Sec i el tram final del litoral fins al Fòrum. En tots aquests indrets les terrasses pagaran 41,58 euros mensuals per taula.

Les 3 categories inferiors

La resta de la ciutat pertany a les categories 3 (verd), 4 (blau) i 5 (groc) i són espais on hi ha menys tradició d’oci al carrer. Els barris més densament poblats i els cascs antics són, en línies generals, el gruix de la categoria 3. Per exemple en formen part els extrems est i oest de l’Eixample, els carrerons de la Vila de Gràcia i tot Gràcia la nova, el Poblenou vell, el casc antic de Sant Gervasi, les Corts i Sarrià, quasi tot Pedralbes i el Baix Guinardó.

Destaquen també algunes illes verdes, que també coincideixen amb racons emblemàtics i les artèries comercials de la perifèria: l’entorn del Camp Nou, la plaça Eivissa i rodalies, el carrer de Sants i el tram sud de la Gran Via, el carrer Pere IV, el parc del Clot i el carrer Rogent, el passeig Fabra i Puig fins a Virrei Amat, la Maquinista i l’antic Heron City… A aquesta categoria li correspon una taxa mensual per taula de 21,60 euros.

De color blau, és a dir, la segona categoria més barata (11,88 euros al mes), és molt heterogènia. Inclou àrees residencials benestant sense tanta tradició d’oci –Maternitat i Sant Ramon, la Bonanova…–, però també barris de carrerons massa estrets per posar-hi gaires terrasses –Camp de l’Arpa, Guinardó, nord de Sants i el Poble-Sec– i zones d’alta afluència laboral com el passeig de la Zona Franca i el [email protected] També són blaves les principals artèries de Nou Barris –Valldaura, Via Júlia, Pi i Molist…–. El que queda de Barcelona és la categoria més barata de terrasses: 5,40 euros al mes per taula. Sant Andreu, Nou Barris, el Besòs, el Carmel, Vall d’Hebron, la Bordeta i la Marina són alguns dels barris que inclou. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mario a desembre 22, 2019 | 01:09
    Mario desembre 22, 2019 | 01:09
    tota una colla de poca soltes a la poltrona, amb ganes de destrossar la restauració, si tots els bar les treiessin, se acababa rapid la sopa dels lladres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa