Nissan ofereix deixar part de la seva activitat a Barcelona

Acaba la primera reunió per negociar el tancament de l'empresa i els sindicats es neguen a firmar l'acta

La direcció de Nissan Motor Ibérica ha ofert la “possible continuïtat” d’activitats no relacionades amb la fabricació a Barcelona com el Centre Tècnic Europeu (NTCE) i Compres, que donen feina a unes 400 persones, en la primera reunió per negociar el tancament de les fàbriques catalanes, segons ha indicat la multinacional japonesa en un comunicat. El directiu que pilotarà el procés, Frank Torres, no ha assistit a la trobada que ha durat dues hores. A la sortida, els treballadors han lamentat que només hi hagi participat l’equip de recursos humans, un notari i sis advocats del despatx Garrigues.

Els representants sindicals s’han negat a firmar l’acta d’una reunió que representa l’inici del compte enrere de 30 dies per a presentar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) perquè no reconeixen aquest procés, ha dit Miguel Ruiz, portaveu d’USOC al comitè d’empresa.

Durant la trobada, s’ha constituït oficialment la mesa de negociació i s’ha pactat el calendari de reunions fins al 30 de juliol per a negociar el tancament dels centres de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, “a partir de desembre del 2020”, indica l’empresa. La pròxima trobada serà el 6 de juliol.

Compte enrere

La direcció també diu que “espera comptar amb la participació” de les administracions públiques en aquest marc de diàleg i ha manifestat el “desig” que els representants dels treballadors contribueixin a l’avançament de les negociacions. “Per part de Nissan sempre hi haurà una aposta clara per un diàleg obert, amb l’objectiu de trobar punts d’acord que permetin avançar en aquest procés”, relata el comunicat.

D’altra banda, els treballadors han mantingut que estan “indefensos” perquè “no tenen la informació suficient” per començar aquest procés abans que acabin les consultes amb el comitè europeu, on s’estudien els motius darrere el tancament. “Nissan ens està mentint”, ha afirmat Miguel Ruiz, portaveu d’USOC al comitè d’empresa. “No estem parlant d’un tancament menor, no acceptarem el xantatge legal que ens vol imposar el gabinet Garrigues”, ha afegit.

“És evident que el rellotge ha començat a córrer i per això diem de manera imperiosa i clara que les administracions donen suport als treballadors. És el que han de fer per això els hi paguem i una empresa que s’ha beneficiat de les arques públiques i ha utilitzat un ERTO de força major no se li pot deixar marxar per la porta del darrere”, ha explicat. El representant dels treballadors ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’executiu de coalició que recuperi l’autorització administrativa dels ERO. “Sembla que grups com Podemos van en aquesta línia però demanem que s’impliquin d’una vegada i es deixin de ‘postureig’ polític que és el que fan sempre”.

‘Nissan no es tanca’

A les portes de la planta, on ha estat convocada la trobada, hi hagut centenars de treballadors concentrats per donar suport als seus companys i per protestar. Han tirat petards i han cridat lemes com ‘Nissan no es tanca’ durant tot el matí. Molts d’ells se n’aniran a Cantàbria per mobilitzar-se a la fàbrica de Los Corrales de Buelna de Nissan i tenen la intenció de reunir-se amb el president de la comunitat, Miguel Ángel Revilla. La plantilla de Barcelona vol “avisar” els empleats càntabres que la inversió de 40 milions d’euros que ha promès la multinacional no servirà per salvar les instal·lacions, ja que a Barcelona també hi va haver una promesa d’inversió de 70 milions en una nova planta de pintura a canvi de baixes laborals que no s’ha acabat fent.

Comentaris

    remigio III 02/07/2020 12:52 pm
    Destorçats pel franquisme. Venuts a l'estranger estiuenc. Han desmantellat les poques indústries que quedaven per tal d'enfonsar, encara més, les possibilitats del ciutadà orgullós i treballador. A canvi hem assolit el destí, imposat, de servir cafés tingues o no tingues superioritat intel·lectual i capacitats per enllestir feines superiors. Recordeu allò de "que inventen ellos"? Doncs açò és el producte final.

Nou comentari