Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El món econòmic i el TSJC pressionen per un jutjat extra de delictes lleus
  • CA

Cada dia es cometen una mitjana de 25 robatoris amb violència a la ciutat, això és, 178 a la setmana i un total de 10.957 en un any. Són les xifres corresponents a l’any 2021 facilitades per la Guàrdia Urbana. Els objectes més sostrets en els robatoris amb violència d’aquest 2021 han estat els mòbils (46%), les bosses de mà (21%) i els rellotges (7%). I molts dels autors, són reincidents, que aconseegueixen escapolir-se de la justícia justament perquè la llei acaba emparant aquesta reincidència i els jutjats estan col·lapsats.

És en aquest context que Foment del Treball, el Cercle d’Economia, la Cambra de Comerç de Barcelona, Turisme de Barcelona, Barcelona Comerç, el Gremi Restauració d’Hotels, Comertia, Barcelona Global, Barcelona Oberta, i l’Associació Passeig de Gràcia han emès un comunicat conjunt en què reclamen restablir el segon jutjat de guàrdia de Barcelona per fer “judicis immediats” per delictes lleus, com ara els furts de menys de 400 euros, que ara s’enjudicien “a gairebé tres mesos”. En el manifest recorden que el 2019 es va crear un jutjat per escurçar el termini d’espera per als judicis per aquests tipus de delictes, que era d’onze mesos el 2018.

El TSJC també demana un segon jutjat

I de fet, aquest dijous també s’ha conegut que el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, ha plantejat l’activació d’un segon jutjat de guàrdia de delictes lleus a Barcelona. En un acord signat per ell amb data del 7 de març, Barrientos s’adreça a la magistrada degana dels jutjats de Barcelona perquè remeti la qüestió a la Junta Sectorial de Jutges d’Instrucció.

La feina d’aquest jutjat i la disminució de delictes per l’esclat de la pandèmia va permetre que a mitjans de l’any passat s’assolís el termini legal, que és de deu dies posteriors a la comissió del delicte, relaten els signants. Però amb la recuperació de l’activitat, aquests sectors econòmics han detectat un increment dels delictes i també dels terminis en què es jutgen els lladres, que estimen que s’ha ampliat fins als tres mesos, i “va pujant cada setmana”, denuncien les organitzacions empresarials.

Botiga Dior al passeig de Gràcia, després d'haver patit un robatori forçós per encastament el 25 de gener de 2022 / SB
Botiga Dior al passeig de Gràcia, després d’haver patit un robatori per encastament el 25 de gener de 2022 / SB

Aquest endarreriment també afecta els judicis dels delictes més greus com els dels robatoris amb violència a la via pública, i en aquests moments s’estan veient esperes de tretze mesos.Les associacions insisteixen que la “inseguretat és el principal problema dels barcelonins” i que la capital catalana “lidera a l’Estat els delictes per habitant en ciutats de més de 20.000 habitants”.

Ara bé, reconeixen “l’esforç policial” dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb un incrementat de les detencions i l’augment dels seus efectius, però alerten que “no troba correspondència en el sistema judicial”. “És imprescindible i urgent que les administracions i la justícia adoptin mesures ràpides per disminuir les greus conseqüències de la inseguretat”, han explicat en el comunicat.

El departament de Justícia ha explicat al TOT Barcelona que dilluns va enviar un escrit al president del TSJC precisament, informant-lo sobre la demora dels llançaments, que s’estan programant amb terminis llargs de 90 o 100 dies. Segons les mateixes fonts, aquesta demanda ha de passar també per la jutgessa degana de Barcelona i arribar finalment al Consell General del Poder Judicial, que és qui pot prendre la decisió d’obrir un nou jutjat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa