Les grans franquícies de degustació han guanyat pes a Barcelona els darrers deu anys. Si el 2014 el cens municipal de locals comercials en marcava 83, una dècada més tard en registra 310. Són dades recopilades per l’Agència Catalana de Notícies que demostren que les grans cadenes gestionen un de cada sis locals que venen pa, pastisseria i làctica. “Competència deslleial”, es queixen els restauradors, que acusen les grans empreses del sector de vendre productes que van més enllà de la fleca sense la llicència corresponent. Les empreses, consultades per l’agència de notícies, defensen estar “dins del marc legal” i “segurs d’estar fent bé les coses”.

La proliferació de cadenes de degustació, moltes d’elles operant sota la llicència d’una fleca, han crescut i han centrat gran part del debat dels nous plans d’usos que s’estan fent a Barcelona. Al Clot i al Poblenou, per exemple, on se n’està enllestint un, el veïnat creu que n’hi ha masses als carrers més poblats, com en el carrer de Rogent. Passava el mateix en determinades àrees de Ciutat Vella i a l’Eixample. La realitat, agrupant tota la ciutat, és que les fleques més potents han crescut un 273%. El 2016 n’hi havia 154; el 2019 es duplica la xifra gairebé, amb 246; el 2022 continua el creixement fins al 2022; i el 2024 s’arriba a les 310.

Els negocis de degustació amb més locals a Barcelona

No totes han crescut al mateix ritme, això sí. Quines són les fleques de degustació que més han crescut a Barcelona? Segons recull l’anàlisi de l’ACN, l’epígraf ‘pa, pastisseria i làctics’, hi ha un total de 1.805 locals. Entre les més grans hi ha el 365 Obrador (201 establiments), Vivari (86 locals), Granier (35), Santagloria (30). El 365 és el que més creix, guanyant un centenar de locals en deu anys, seguit del Viviari, que n’ha sumat una vuitantena i el Santagloria que en suma una vintena més. El Granier, malgrat tancar alguns locals els últims dos anys, té set més que fa deu anys. El mapa mostra com el gruix del negoci es concentra als barris cèntrics de la ciutat: a Ciutat Vella, Gràcia, Sants-Montjuïc i l’entorn de la Diagonal.

Aquest creixement emprenya el Gremi de Restauració. “El concepte de degustació és una anomalia per dir una cosa que ja té nom: quan un lloc té una barra, una cafetera, unes taules i unes cadires, això és un bar”, ha comentat el seu president, Roger Pallerols. El Gremi de Flequers, en canvi, se n’ha desmarcat de la batalla. “No és la nostra guerra”, comenten, remarcant que el seu problema rau sobretot en la manca de relleu generacional als negocis petits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa