Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Malestar entre els comerciants del Gòtic pels talls de carrers durant la Mercè

Les exitoses activitats que acull la plaça Sant Jaume durant la Mercè, com les diades castelleres de diumenge i dimarts, tenen una cara B. Per controlar l’aforament i prevenir ensurts, l’Ajuntament de Barcelona talla alguns carrers als vianants o els hi aplica direcció única obligatòria –com als guarnits de Gràcia– de forma intermitent.

L’any passat aquest dispositiu va castigar sense clients als botiguers i restauradors de diverses vies, justament els dos migdies més forts de facturació de les festes. “Estem inquiets tots els comerciants de la zona per com seran els talls d’aquesta Mercè”, indiquen fonts de Barnacentre, l’associació de comerciants del barri Gòtic. “Sabem que es fa per motius de seguretat i logística, però al final es produeixen efectes molt negatius pel comerç”, afegeix.

El consistori ha informat aquest divendres que aplicarà un dispositiu de protecció civil coordinat per Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), de la Guàrdia Urbana i de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) “per sisè any consecutiu”. No obstant, l’associació Barnacentre i mitja dotzena de comerciants de diferents carrers, consultats per aquest diari, assenyalen que els darrers dos anys hi ha hagut canvis en els talls o més rigidesa en aplicar-los i s’ha notat molt més l’afectació.

L’operatiu s’aplicarà aquest cap de setmana i dimarts a partir de les 12h del migdia. Quatre carrers seran només d’entrada a la plaça (Ferran, Jaume I i Bisbe), mentre que cinc de molt estrets seran només de sortida (Call, Micó, Ciutat, Llibreteria i Paradís). Informadors a cada cap de carrer aniran donant instruccions a la gent. Si hi ha un pic d’afluència, es tancaran els accessos convenients. Aquesta decisió es pren des del terrat de la seu consistorial, des d’on s’observa l’afluència a la plaça en directe.

La imprevisibilitat fa que els negocis no sàpiguen com pal·liar l’impacte dels talls i els sentits únics i es queixen de manca d’informació i acompanyament per part de l’Ajuntament. El rerefons del malestar, que cap comerciant no amaga, és la mala salut del comerç tradicional al cor turístic del barri Gòtic. “L’any passat ja ens vam queixar i les respostes que rebem són minses”, lamenta l’entitat.

La lluita de Dagueria

Al petit carrer Dagueria, que va de Jaume I a la plaça Sant Just, deu establiments s’han coordinat per pressionar el govern municipal i que els doni una solució. “L’any passat havíem contractat una persona més pel torn de dinars i vam estar completament de braços plegats: van tancar el carrer i no deixaven passar ningú, ni als veïns!”, protesta Josemi Benítez, propietari d’El club de l’empanada. Encara que tanquin un sol extrem del carrer, diu, els passavolants “no donen tota una volta llarguíssima” pel laberint de carrerons del Gòtic sud per arribar fins a Dagueria.

Ell i nou comerciants més van escriure una carta de queixa i una instància oficial, a les que ha tingut accés el TOT Barcelona. Les van entrar a registre i també van lliurar-les a la regidora del districte, aleshores Gala Pin. “Ella ens va venir a veure i ens va dir que ja n’havia parlat amb l’ICUB, que és qui organitza la festa, però ha passat un any i estem igual”, diu Benítez.

“Per la Mercè obro també al migdia i tallant el carrer em treuen la possibilitat d’uns guanys que tots esperem moltíssim”, explica Giorgio Perna, del bar de copes La quinta cuerda, ben a prop del bar de Benítez. “Si tallen un costat de carrer per aquí ja no passa ningú! Ja prou difícil és des que han descentralitzat tant la Mercè, abans era una setmana que treballàvem molt perquè era com si fossin les festes del Gòtic”, es queixa Alin Iacob, encarregat del bar Bliss, amb local a Dagueria i terrassa a la plaça Sant Just. “Fa 5 o 6 anys Xavier Trias ens va deixar fer com un mercat de carrer: els bars posàvem taules extra i les botigues tenien una paradeta, però així estan matant-nos el carrer”, rebla.

Aquest mateix divendres, en vista de les queixes a la premsa, una tècnica municipal li ha comunicat a Benítez que el personal que controli els accessos “tindran la consigna de deixar passar als veïns, treballadors i gent que vagi als comerços”. “A més ens han promès una reunió amb responsables de lCUB després de les festes per parlar dels talls de la Mercè següent”, afegeix.

Indignació a Llibreteria

La consigna allunya igual als passavolants, però almenys permetrà que puguin arribar-los els clients fidels i els que tinguin una reserva per dinar o vagin a recollir un encàrrec. En canvi l’any passat, assegura Barnacentre, van ser tan estrictes que fins i tot una pastisseria del carrer Llibreteria es va quedar sense poder lliurar els tortells i postres que els clients li havien encomanat per la festivitat. Aquesta estreta artèria comercial és la més afectada en termes quantitatius, perquè acull una trentena llarga de negocis.

“Entris a la botiga que entris et diran tots el mateix, ens hem queixat per activa i per passiva!”, s’indigna Núria Pagès, de la pastisseria Santa Clara. Creu que convertir el carrer en una via única de sortida de la plaça fa que tothom hi passi ràpid de camí a casa, sense passejar-hi ni mirar aparadors. Al carrer del Call també hi va haver queixes similars l’any passat, recorda Barnacentre. 

Avisar d’uns talls com aquests és fàcil i barat, però sovint que la comunicació flueixi bé acaba depenent de qui se n’encarrega. En aquest sentit, l’associació de comerciants contraposa la bona difusió del Dia sense cotxes –que tallarà la Via Laietana diumenge– amb la regulació de pas de plaça Sant Jaume: “Com que depèn de diferents departaments municipals, està menys clar qui pren les decisions i per tant qui ens ha de respondre”, argumenta.

Nou comentari

Comparteix