Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El lobby Barcelona Global reclama abaixar impostos perquè la ciutat atregui més talent internacional
  • CA

Barcelona necessita menys impostos, menys burocràcia i més habitatge assequible per atraure més talent internacional. Aquesta és la conclusió d’una enquesta entre professionals estrangers establerts a la ciutat encarregada per Barcelona Global, una associació formada per 216 de les empreses, centres de recerca, emprenedors, escoles de negocis, universitats i institucions culturals, i més de 760 professionals barcelonins.

Segons aquest sondeig International Talent Monitor, els professionals internacionals que viuen i treballen a Barcelona tenen una bona percepció de la ciutat però es mostren preocupats per la situació política i la seguretat. Els 1.021 treballadors expatriats que han participat en l’estudi han destacat com a punts forts de la capital catalana la connexió internacional, la qualitat de l’oferta cultural i l’accés als esports. Des de Barcelona Global han remarcat que, en general, els enquestats puntuen positivament la qualitat de vida a la ciutat però han demanat una reforma fiscal a la baixa per atraure talent emprenedor, ja que un dels elements que els treballadors han puntuat baix són els processos administratius i la fiscalitat.

L’enquesta fa servir d’una escala de l’1 al 7 per a determinar els aspectes que els professionals consideren satisfactoris. Com a punts forts de la capital catalana, els enquestats han destacat la connexió internacional (5,9), la qualitat de l’oferta cultural (5,9), l’accés als esports (5,8) i la sanitat (5,2). La valoració de l’ús de l’anglès a les institucions, un factor que tradicionalment es puntuava negativament, ha millorat respecte a l’edició anterior.

En canvi, entre els principals reptes, assenyalen els processos administratius (3,3), la fiscalitat i un sistema legal més estable (3,7), la competitivitat dels salaris respecte a altres països (3) i la falta d’habitatge assequible (3,1). La preocupació per la situació política ha incrementat respecte al 2017. La valoració de l’estabilitat política només arriba a una nota de 2,6, gairebé un punt inferior a l’estudi realitzat abans del referèndum de l’1-O. La satisfacció per la seguretat de la ciutat també ha baixat un punt i s’ha situat en un aprovat, un 4,1 sobre 7.

Amb aquests resultats a la mà, Barcelona Global ha proposat que es reformi el sistema fiscal perquè sigui més beneficiós per a emprenedors i sigui més fàcil atraure talent. En concret, demanen que Barcelona adopti mesures similars a les que apliquen ciutats com Lisboa, Milà o París per ajudar les start-ups i les empreses que estan a punt de fer un salt d’escala (scale-ups).

També proposen la creació d’una oficina de suport a l’atracció de talent internacional que ajudi els emprenedors quan arriben a Barcelona. L’associació valora la pàgina web municipal que recull informació per als professionals internacionals però considera que cal fer un pas més per accelerar processos administratius i unificar-los en un punt d’informació.

A més, demanen que es creï una escola internacional assequible per a les famílies dels treballadors que venen a viure a la capital catalana. Per últim, posen sobre la taula la necessitat d’una política metropolitana d’habitatge assequible per fer atractiva la ciutat per al talent jove.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: gerard de sarria a novembre 27, 2019 | 18:52
    gerard de sarria novembre 27, 2019 | 18:52
    I els 16.000 milions furtats cada any. Això els hi deu agradar molt a aquesta colla

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa