Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més llums al centre i un bus turístic, novetats del Nadal de Barcelona
  • CA

El Nadal 2019 arriba més enllumenat al centre de Barcelona, més atenció al turisme i més activitats als eixos comercials de barri. El PSC deixa notar la seva petjada en la programació del primer Nadal del mandat i mima als comerciants, que els quatre anys anteriors van reclamar durament a Ada Colau més atenció a la facturació de les botigues i al turisme de shopping.

Una de les novetats que sintetitza aquest nou esperit és el nou bus turístic Barcelona Night Tour Christmas Lights, una “prova pilot” per convidar a les famílies de visitants a veure els llums de Nadal de tota la ciutat. El bus funcionarà només en cap de setmana del 29 de novembre al 4 de gener, el bitllet bàsic costarà 15 euros i el recorregut durarà una hora i mitja. Sortirà de plaça Catalunya a les 20h cada divendres, dissabte i diumenge.

Un nou bus turístic recorrerà els llums de Nadal de Barcelona / Ajuntament de Barcelona

Un nou bus turístic recorrerà els llums de Nadal de Barcelona / Ajuntament de Barcelona

El tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha destacat l’augment del 20% del pressupost municipal destinat a il·luminació nadalenca respecte l’any passat, arribant ara a 1,2 milions d’euros. “No entrarem en competicions amb Vigo ni Madrid…De fet amb Vigo és impossible, però cadascú decideix com inverteix els seus diners”, ha ironitzat, en referència a l’enorme despesa dels gallecs en llums de Nadal. 

Les quatre noves zones que s’encenen aquesta temporada són la plaça Urquinaona, la Via Laietana i la plaça Universitat –principals escenaris de les protestes per la sentència– i la ‘supercruïlla’ del mercat de Sant Antoni, que el consistori vol potenciar econòmicament. A excepció d’Universitat, per a la que els comerciants ja havien començat a tramitar una subvenció del 50% del cost i que s’adhereix als llums solidaris #Ravalkm0, els altres tres punts els finança al 100% l’ajuntament. A la resta d’eixos de la ciutat, consistori i botiguers també van a mitges.

Subirats, Collboni i Ballarín a la presentació de la programació municipal pel Nadal 2019 / MMP

Subirats, Collboni i Ballarín a la presentació de la programació municipal pel Nadal 2019 / MMP

En total s’il·luminaran uns 100 kilòmetres de carrers, més o menys la mateixa extensió que altres anys. S’encendran mitja hora abans que altres anys i l’estrena tindrà lloc aquest dijous amb una festa a partir de les 17:45h a Can Fabra (Sant Andreu) protagonitzada per Dagoll Dagom. Als eixos perifèrics es reforcen les activitats al carrer i dins les botigues per incentivar que els veïns “es quedin al seu barri a fer les compres”. Un centenar d’activitats de gran format desembarcaran als carrers, hi haurà un concurs d’aparadors a l’eix Besòs i a la Marina, es sortejaran 100 entrades per veure el Cirque du Soleil i els mercats municipals repartiran 400.000 postals.

“Volem que el comerç senti que té l’Ajuntament al seu costat i és un actor principal de les festes”, ha remarcat la regidora de comerç, Montserrat Ballarín. Ha avançat, a més, que la programació d’enguany és “un avançament” del que vindrà el 2020, quan compta potenciar encara més la programació de Nadal. Subirats ha marcat distàncies discretament i ha vinculat el reforç nadalenc a la competència de la venda per internet i no als aldarulls: “Més que discutir el què ha passat els darrers mesos, hem de treballar per enfortir els vincles comunitaris”. 

Conills gegants a plaça Catalunya

El tinent d’alcaldia de cultura, Joan Subirats, també ha participat a la presentació de les activitats nadalenques i ha detallat les propostes artístiques de la plaça Catalunya. L’Ajuntament manté la fira de consum responsable i solidari que des de fa 5 anys ocupa la plaça –una icona de l’inici del primer mandat Colau, després de la pista de gel de Xavier Trias– però al seu voltant hi programa tota mena d’activitats culturals.

Per una banda, sis conills inflables de grans dimensions oferiran un ambient màgic i evocaran la tendresa del Nadal. El conill central servirà d’escenari diürn i cada 30 minuts oferirà dos espectacles: nadales d’arreu del món i teatre multidisciplinar. Els personatges màgics de la campanya gràfica d’aquest any, titulada Benvinguda màgia, també animaran la plaça. Una entrenadora de tions, un carboner, una replantadora d’arbres i un benvingudador formen part d’aquest singular elenc. De nit –de 18h a 21h– la plaça s’omplirà d’efectes sonors i lumínics per recrear un bosc màgic pel que els visitants podran passejar lliurement.

Una gran nòria al Port i un Cap d’Any molt similar

També destaca enguany la fira de Nadal que organitza el Port pel seu 150 aniversari, a la que Collboni ha donat una efusiva benvinguda en contrast amb les relacions tenses de Colau amb l’Autoritat Portuària. La fira obrirà al públic el 5 de gener amb un show de la Fura dels Baus, estarà als peus de Colom, durarà un mes i comptarà amb una gran nòria panoràmica de 60 metres d’alçada.

D’altra banda, la companyia francesa Groupe F repetirà com a encarregada de produir l’espectacle de Cap d’Any. L’activitat s’iniciarà a l’Avinguda Maria Cristina a partir de les 21:30h i comptarà amb pirotècnia i les coreografies de música i llums de la Font Màgica de Montjuïc. Tampoc falten a la programació 2019 les tradicionals fires de Santa Llúcia i Reis, el festival de la Infància –rebatejat com La Ciutat dels Somnis–, l’Home dels Nassos, la fàbrica de Reis a Sant Andreu, la Cavalcada, el Tió Gegant del pla de la Catedral o el concert de l’Orfeó Català a la plaça del Rei. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa