Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les famílies vulnerables tindran fins a 300 litres d’aigua gratuïts al dia
  • CA

Canvis en el rebut de l’aigua metropolità. Les famílies vulnerables tindran una bonificació total dels dos primers trams del consum, el que suposa fins a 300 litres d’aigua gratuïts per habitatge i dia. Per finançar aquesta nova tarifa social, que beneficiarà al 5% dels usuaris aproximadament, el rebut incrementa la progressivitat i els trams més alts s’encareixen. De mitjana la factura pujarà un 1,5% a la majoria d’abonats metropolitans, segons ha estimat l’Ajuntament de Barcelona.

El regidor Eloi Badia ha explicat la nova tarifació aquest dijous en roda de premsa, després d’una reunió dels 23 municipis integrats a la societat mixta metropolitana Aigües de Barcelona. La companyia subministradora els havia fet arribar la proposta de bonificació per a llars vulnerables i els consistoris l’han valorat “molt positivament” segons Badia. El regidor ha recordat que 300 litres diaris és el consum d’aigua que la ONU considera que ha de tenir garantida qualsevol llar. “Podrem garantir un subministrament mínim gratuït a tots els veïns metropolitans”, ha celebrat.

L’actual mecanisme per garantir el subministrament a famílies que pateixen pobresa energètica o exclusió habitacional eren les bonificacions, que comporten molta més paperassa dels Serveis Socials. Ara serà un descompte “estructural” perquè formarà part de la tarifació, el que hauria de comportar molta més agilitat en la tramitació de la rebaixa per necessitats sobrevingudes. Les famílies nombroses, a més, podran ampliar aquests 300 litres gratuïts.

La previsió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és que la nova tarifació s’aprovi de forma inicial al març i rebi la llum verda definitiva al maig. Ara hi ha unes 45.000 famílies metropolitanes receptores de bonificacions i l’AMB estima que la crisi incrementarà la demanda d’ajudes. La nova tarificació social, doncs, podria arribar a “poc més de 60.000 famílies”. S’hi poden acollir 5 perfils de llars: famílies amb tots els seus membres a l’atur, persones que percebin la pensió mínima, unitats familiars que acreditin vulnerabilitat econòmica i famílies amb un informe de risc d’exclusió residencial dels serveis socials.

Puja el rebut a la resta

La mesura es finança a través de més progressivitat en el preu del subministrament. És a dir, que qui ja pagava més –llars grans, amb alt consum i pocs residents– veurà encarida la seva factura. En canvi, les unitats familiars àmplies que viuen en pisos petits i són estalviadors en el seu consum pagaran un preu molt similar a l’actual. No és un encariment lineal, per tant. De mitjana el rebut pujarà un 1,5% al conjunt d’abonats no vulnerables, que són el 95% dels clients.

L’AMB aprofitarà per tramitar alhora la modificació pendent del reglament de l’aigua, que ha de corregir diversos aspectes de l’anterior. Un dels punts que es corregiran és com cal gestionar els imports cobrats de més o de menys per lectures estimades del comptador –quan no es poden fer presencials, com va passar durant el confinament– per evitar que en regularitzar-los es produeixin salts de tram tarifari. Tàcitament, així, l’AMB reconeix que el polèmic encariment d’aquest estiu és fruit d’un buit al reglament metropolità. Un altre punt de la normativa pendent de modificar és l’article número 3, afectat per una sentència judicial. L’AMB es dona dos anys per resoldre quin servei han de rebre els municipis que formen part de la institució però no són subministrats actualment per la societat mixta d’aigües.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere a febrer 25, 2021 | 18:00
    Pere febrer 25, 2021 | 18:00
    Les famílies vulnerables tindran més litres gratuïts cada dia del que gasten la majoria de famílies. I a compte d'aquestes famílies que fa un ús eficient de l'aigua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa