L’Advanced Factories inaugura la temporada de fires presencials a Barcelona amb 200 expositors

El congrés compta amb 8.000 inscrits i preveu registrar un descens de fins al 40% en el nombre d'assistents

L’Advanced Factories inaugura la temporada de congressos a Barcelona. “Som la primera fira presencial a Catalunya”, ha assegurat el director general de l’esdeveniment, Albert Planas, en l’acte de presentació. La cinquena edició de l’Advanced Factories se celebrarà entre el 8 i el 10 de juny al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) i comptarà amb més de 200 firmes expositores, 510 innovacions, 260 ponents i 80 conferències. L’esdeveniment ha superat els 8.000 inscrits, tot i que preveu registrar un descens d’entre el 35% i el 40% en el nombre d’assistents respecte a l’any passat. La fira va tancar la quarta edició, celebrada a principis de març de 2020, amb més de 17.000 assistents i un impacte de 35 milions d’euros.

L’esdeveniment va ser un dels darrers congressos abans de l’esclat de la pandèmia i havia de celebrar la seva cinquena edició entre el 20 i el 22 d’abril. A finals de febrer, l’organització va decidir ajornar la fira sis setmanes a l’espera d’un context més favorable en la situació sanitària.

L’edició d’enguany preveu “conscienciar” el sector industrial de la importància de l’automatització de la indústria per ser competitiu a escala global. Per això, la fira mostrarà les últimes solucions de robòtica, Digital Manufacturing, 3D, intel·ligència artificial o sistemes d’integració, entre altres.

La importància de la digitalització de la indústria ha pres especial rellevància arran de la pandèmia. “Durant aquest temps hem vist que no érem capaços de tenir, obtenir ni fabricar mascaretes. Avui, hi ha una ruptura d’estocs i les empreses tenim problemes seriosos per rebre productes”, ha assegurat el president d’Advanced Factories, Salvador Giró.

Davant aquesta situació, Giró ha remarcat la necessitat de “relocalitzar”, automatitzar i digitalitzar companyies per augmentar el teixit productiu català, així com incrementar el PIB industrial d’un 16% a un 20%, com a mínim.

El president de la fira també ha destacat la importància del “factor humà” i ha advertit de la “falta de talent” per fer front a les demandes actuals.

La directora general d’indústria, Matilde Villarroya, s’ha referit a la indústria com “l’única capaç” de treure l’economia de la crisi catalana a través de llocs de feina estables. “És fonamental reforçar la indústria, i la forma de fer-la més competitiva passa per la digitalització i la indústria 4.0”, ha assegurat.

Aquest any, com a novetat, la fira inclourà sessions destinades als fons Next Generation amb l’objectiu de donar les claus per tal que les petites i mitjanes empreses hi puguin accedir. “Si volem un canvi en el model productiu de veritat, la gran oportunitat és que les pimes apostin per la digitalització, la industrialització i la robòtica en les línies de producció”, ha afirmat el director general de l’Advanced Factories, Albert Planas.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que aquest esdeveniment suposa una “clara determinació per reactivar l’economia” i una aposta per la transformació del model econòmic.

En aquest sentit ha defensat el “compromís” del consistori per fer front als reptes del futur, amb una aposta per la digitalització, la transició ecològica, un model econòmic “equitatiu” i la creació de llocs de feina de qualitat.

La fira comptarà també amb diferents esdeveniments de ‘networking’, com el Leadership Summit o els Factories of the Future Awards 2021. També oferirà “tours tecnològics”, dissenyats conjuntament amb PIMEC i l’AER per tal que les petites i mitjanes empreses puguin descobrir les últimes tècniques en producció avançada.

Altres esdeveniments seran el Catalonia Market 4.0, en col·laboració amb ACCIÓ i la Generalitat de Catalunya, o l’Industry Startup Forum, on empreses emergents presentaran els seus projectes davant de líders industrials i inversors. Com a novetat d’aquest any, la fira acollirà també tres seminaris en 3D Printing, de la mà d’HP. Entre les 200 empreses expositores s’hi trobaran Accenture, Siemens, Telefónica Tech, Universal Robots o Aggity, entre altres.

Nou comentari