Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Generalitat aporta 1,2 milions per a una seu de Nacions Unides a Barcelona

El Govern contribuirà amb 1,2 milions d’euros durant quatre anys al manteniment a Barcelona de la seu del Programa Global de Ciutats Resilients, segons l’acord de col·laboració que el Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts amb ONU-Hàbitat, l’organisme de Nacions Unides per als assentaments humans. El Programa Global de Ciutats Resilients forma part del Pla Estratègic 2020-2023 d’ONU-Hàbitat amb l’objectiu d’incorporar la resiliència urbana en les polítiques d’urbanització sostenible amb un plantejament multisectorial.

El programa té en compte les diverses amenaces, com la crisi climàtica, i els diferents actors que hi poden intervenir, com els diversos nivells de govern. El programa, en què la Generalitat participa a través dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’Acord de París contra el Canvi Climàtic i l’Agenda Urbana, entre d’altres.

El 2017, el departament de Territori i Sostenibilitat va signar un memoràndum d’entesa amb ONU-Hàbitat, que recentment s’ha prorrogat. El memoràndum partia de la base que les ciutats haurien de ser el focus d’aplicació d’accions per incrementar la resiliència davant del canvi climàtic, de polítiques de reducció del risc, rehabilitació i desenvolupament sostenible. Les accions de cooperació que es desprenen del memoràndum es concentren en les àrees de responsabilitat del departament, com són les polítiques urbanes, el desenvolupament sostenible, la planificació del sòl, la lluita contra el canvi climàtic, la gestió de l’aigua i dels residus, i el transport públic.

Aquell memoràndum va establir el marc necessari per compartir coneixement, proporcionar-se suport mutu i definir programes de cooperació. Ara, el Govern considera necessari reforçar les estratègies davant dels reptes actuals i per això ha donat llum verda a la signatura del nou acord.

Per la seva banda, ONU-Hàbitat vol donar un enfocament regional a l’Eina de Perfils de Ciutats Resilients i es compromet a utilitzar Catalunya com a model. Territori i Sostenibilitat promourà la participació de ciutats mitjanes catalanes en la implementació d’aquesta eina i proporcionarà coneixement sobre l’aplicació a Catalunya dels ODS, l’Acord de París contra el Canvi Climàtic i l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya.

El departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència donarà suport a les actuacions. En matèria d’acció exterior, l’acord reflecteix l’interès de la Generalitat en l’atracció i el manteniment de programes i iniciatives d’àmbit global vinculades a les Nacions Unides a Catalunya. El Govern vol que Catalunya se situï com un espai de referència en l’establiment de seus i programes d’organismes internacionals i com a lloc de celebració de cimeres.

Nou comentari

Comparteix