La compravenda d’habitatges va caure un 24% a Barcelona l’any passat

La Covid va provocar una caiguda de la compravenda d’habitatge a Barcelona del 24% durant el 2020 en comparació amb l’any anterior, una contracció que va ser del 18% a tota la demarcació barcelonina, segons un estudi presentat aquest dimarts per la consultora immobiliària CBRE. En total es van fer operacions amb 48.800 habitatges a la demarcació i 11.200 a la ciutat. Malgrat aquest descens, l’informe Mercat Residencial a Espanya 2021 assenyala que la situació a la demarcació és similar a la del 2016, molt allunyat de com es va afrontar la crisi del 2008.

Així, durant el 2020 el nombre de pisos d’obra nova acabats van augmentar un 6%. La consultora és optimista i preveu que les operacions de compra i venda s’incrementin un 5% aquest 2021. L’informe estima que per a aquest any es produeixi un lleuger ajustament en els preus d’entre el 0% i el -1%. “Per al segon semestre del 2021 estimem que aquesta tendència positiva segueixi a l’alça”, ha dit el director de l’oficina de CBRE Barcelona Xavi Güell.

Les compres de pisos el van estar molt repartides al territori barceloní. Així, més del 40% dels habitatges venuts durant l’any passat es van concentrar a Barcelona, Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa i Badalona. Aquesta última ciutat ha notat un increment notable de les operacions, amb 750 habitatges d’obra nova entregats, dades que estan al mateix nivell que el 2004 i el 2006.

Les restriccions per combatre la pandèmia i la incertesa econòmica també van provocar una caiguda dels visats de construcció del 18% durant el 2020 a la demarcació, amb més de 14.000 visats el 2020, ja que s’ha frenat la construcció de projectes nous. En canvi, sí que han augmentat un 6% els pisos d’obra nova acabats, perquè les promotores han acabat els projectes que tenien en marxa. En total, s’han superat els 9.000 habitatges acabats.

Segon el director de l’oficina de CBRE Barcelona, “la garantia de continuïtat i execució de moltes de les obres en curs, així com els lliuraments compromesos són mostres que el nombre d’habitatges acabats a Barcelona no han patit un impacte substancial de la covid-19”.

Durant el 2020, el preu de l’habitatge va caure lleugerament tant a la demarcació com a la ciutat de Barcelona amb taxes de decreixement properes a l’-1% i -3% respectivament. En relació al lloguer, la mitjana de rendes a tancament d’abril de 2021 va registrar una caiguda interanual del 17%, amb una renda mitjana de 14,5 euros al metre quadrat al mes.

Pel que fa a la inversió, Barcelona va concentrar el 17% del volum total transaccionat al mercat residencial espanyol, amb prop de 280 milions d’euros. En el conjunt de l’Estat, les transaccions d’habitatge van caure un 14,5% fins a les 487.000 transaccions. El mercat de segona mà va ser el que va notar més l’impacte de la covid amb una contracció del 17%, mentre que l’obra nova va pujar un 7,4%. En canvi, a Barcelona la segona mà va liderar la demanda.

Nou comentari