La Cambra vaticina “tancaments massius” per les noves restriccions a Barcelona

La Cambra de Comerç de Barcelona s’afegeix a la pressió sobre la Generalitat pel decret antiCovid-19 de la setmana passada. La corporació presidida per Joan Canadell ha advertit aquest dimecres que les restriccions de Barcelona i part de l’àrea metropolitana tindran un impacte “molt negatiu” sobre el sector del comerç i la restauració. “La desconfiança que s’origina amb aquestes mesures contribueix a generar més preocupació i esdevé una dificultat més que pot provocar tancaments massius d’establiments comercials i turístics”, ha alertat en un comunicat.

Davant aquesta situació, la Comissió de Comerç de la corporació ha demanat “proporcionalitat” en les mesures i ha recordat que els propietaris dels establiments comercials i de restauració han estat “a l’altura” i han fet les inversions necessàries per fer un desconfinament “amb garanties”. En els dies previs a l’anunci del Govern ja s’observava un descens del consum en els establiments comercials de la capital catalana. En concret, la caiguda dels darrers set dies en comparació amb la mitjana de l’últim mes ha estat d’un 6% als restaurants, un 8,5% a les cafeteries, un 6,1% en roba i un 8,5% a altres comerços.

La Comissió de Comerç de la corporació considera que l’obligatorietat de demanar cita prèvia és una mesura “totalment ineficaç” i un “perjudici econòmic innecessari” per a les empreses, ja que no garanteix la seguretat sanitària i dificulta la relació amb els clients.

En referència a les mesures addicionals presentades per a la restauració, d’una distància de dos metres de seguretat i la reducció de l’aforament al 50%, la Cambra les ha considerat “restrictives”. Ha advertit que suposen un “esforç gran” per a la restauració, que només s’hauria de tenir en consideració quan no sigui possible garantir la distància social davant el rebrot. A més, l’ens empresarial ha afirmat que el sector de l’alimentació i el farmacèutic han estat “exemplars” en l’aplicació de les normes de seguretat davant la pandèmia. Per aquest motiu, ha reclamat a les administracions fer extensiva “la mateixa confiança” per a la resta d’activitats econòmiques.

La Comissió considera important que les administracions siguin “estrictes” amb el compliment de les mesures de distanciament social, la utilització de mascaretes, la higiene i la neteja. Així mateix, ha reiterat la importància d’intensificar les mesures de control amb més proves de detecció de la malaltia i un augment dels rastrejadors.

Clam per permetre l’esport

Hores més tard, la Comissió d’Esports de la mateixa Cambra ha reclamat la reobertura dels centres esportius. La corporació considera el retorn a l’activitat com a “essencial” per a l’economia i la salut i ha fet una crida a les empreses del sector perquè s’organitzin i defineixin un Pla Estratègic que inclogui a tots els col·lectius i permeti buscar sinergies amb altres actors.

La Comissió considera que la decisió de tancar tots els centres esportius generarà “greus” problemes econòmics i una major “confusió i desconfiança”. La Cambra també ha recordat que una gran part del teixit empresarial està format per micropimes i pimes, amb una capacitat “molt reduïda” per mantenir l’activitat o dur a terme una reorientació per la manca de recursos. De fet, precisament aquesta “atomització” del sector fa que moltes empreses considerin que les mesures adoptades no són suficients per garantir la sostenibilitat dels negocis ni l’ocupació. En aquest context, demanen dotar al sector amb recursos econòmics “directes no retornables”.

La Comissió també ha demanat reconèixer el sector com d’interès general i aplicar millores en la fiscalitat que vagin més enllà de la reducció de l’IVA a un 10%, ja que es tracta d’un servei de “primera necessitat”. La corporació ha remarcat que la pràctica d’esport contribueix a una millora de la qualitat de vida, a la incorporació d’hàbits saludables, a una reducció del cost sanitari i a la incorporació de valors i actituds personals “positives”.

Nou comentari

Més notícies
Un home camina entre botigues tancades a Ciutat Vella, en imatge d'arxiu / Europa Press (David Zorrakino)

La Generalitat demana a tots els veïns de Barcelona que es quedin a casa i no surtin de la ciutat

La propagació del virus s'accelera i aquesta setmana s'han detectat 120 casos diaris
Veïns als balcons, durant el confinament per la Covid-19 / Jordi Play

Entren en vigor les noves restriccions a Barcelona per un període de 15 dies

Dissabte a les 9:00h es comencen oficialment a aplicar, després de ser publicades al DOGC