Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La barreteria més antiga de Barcelona lluita per quedar-se a Fontanella
  • CA

La barreteria que va començar a vestir d’elegància els caps dels barcelonins el 1856 sua tinta per no haver de posar fi a 105 anys d’ofici al número 20 del carrer Fontanella. El contracte de lloguer dels 80 metres quadrats que ocupa la Sombrereria Mil de la família Arnau finalitza el 2025, i la gerent tem que molt probablement els propietaris apugin el preu després d’una pandèmia que ha deixat molt tocat el comerç del centre de Barcelona. 

El lloguer suposa 8.300 euros mensuals, una xifra –assenyala Núria Arnau, quarta generació– que paguen les botigues ubicades a Portal de l’Àngel. “Però això no és Portal de l’Àngel, i Fontanella ja no és tan maco com era”, assevera, rememorant temps passats en què el carrer encara no havia patit la invasió de supermercats 24 hores. D’aquella època, la Núria recorda estudis fotogràfics i la pastisseria de tota la vida. En l’actualitat, però, només resisteixen dos locals antics: la seva casa de barrets i Estilogràfiques Viena (1929). “Abans tot era més barceloní –reflexiona–, ens coneixíem tots”. 

Els més veterans de Barcelona

Segons la Cambra de Comerç, la Sombrereria Mil va iniciar la seva trajectòria el 1856 al carrer Hospital i és la més veterana de la capital. No obstant, la Núria incideix que “escrits de la família ja parlaven d’una barreteria el 1812, a un antic carrer anomenat Les voltes del Bernardí, abans que aquest es derruís per donar pas a la Ciutadella”. El 1917, just abans de la grip espanyola, van traslladar-se al centre de la Ciutat Comtal. 

Gorres, bombins, pameles i tot tipus de barrets a la Sombrereria Mil / BLF

Filla i neta de modistes, la Núria va créixer entre màquines de cosir, feltre, patrons i motlles de fusta. La seva iniciació amb les teles va arribar de la mà d’una nina Tressy maniquí a la qual confeccionava vestits. Tot i que el barret va viure la seva època d’esplendor a finals del segle XIX i a principis del XX, a mitjans de segle la peça va viure una resurrecció. “Començava a haver-hi molta moto sense obligació de casc i es portava molta gorra”, explica.

La Sombrereria Mil ha complert 100 anys a Fontanella i tem que els lloguers l’expulsin / BLF

La Núria reviu amb nostàlgia els barrets cordovesos que li demanava Tony Curtis a la seva mare, Carmen Roldós, a qui l’actor va dedicar una caricatura que ha quedat immortalitzada en el llibre de firmes de l’establiment. “Era encantador”, assegura la Núria, mentre rebusca entre les pàgines de dedicatòries. “Va venir l’any 2000 pel Festival de Cinema de Sitges –detalla, un cop troba el dibuix–, quan li van donar el premi The General per la seva carrera”. Abans, però, necessitava un barret que li fes justícia.

La família Arnau regenta la Sombrereria Mil des de fa 5 generacions / BLF

I és que aquests aparadors de vidre, bolcats sobre la vorera de Plaça Urquinaona, han atret les mirades de personalitats tan conegudes com Ingrid Bergman, Emma Suárez, Scarlett Johansson, Robert De Niro, Francis Ford Coppola o Lou Reed. Ara, les treballadores de la botiga s’afanyen a preparar l’aparador que farà somiar al jovent, amb l’esperança que el relleu generacional asseguri el futur de l’ofici.

Cinquena generació i marca pròpia 

A més a més d’oferir varietat de marques, la Sombrereria Mil també té el seu propi catàleg. Les creacions pròpies neixen al taller del carrer de les Moles, tot just al darrere de la botiga. Allà hi ha Jordi Creus –cinquena generació–, que parla d’aquesta línia de negoci mentre acaricia la gata Pluja, que descansa a la seva falda. El seu germà Sergi és el creatiu, diu aquest microbiòleg que es va passar al món del retail. “Ara no tinc pas idea de tornar enrere”, assegura.

Taller de la Sombrereria Mil al carrer de les Moles / BLF

El preu d’un barret oscil·la entre els 50 i els 200 euros. “Si en vols un molt bàsic et pot costar uns 50 o 60 euros, però si vols una cosa més elaborada ja són uns 120 o 130”, explica el Jordi. El seu barret preferit és el Homburg, per l’anècdota que l’acompanya: “Tinc entès que va haver-hi un judici per una agressió i el bombí es va fer servir com a prova”. Més tard, el president americà Eisenhower el va posar de moda. 

La gata Pluja asseguda al taller de creació de la Sombrereria Mil / BLF

L’estirp de barreters rumia sobre el rumb de la botiga, a l’espera de saber “què passarà amb el lloguer”. Tenen clar, això sí, que continuaran amb el negoci on sigui. Com tots, han patit els estralls de la Covid-19, però estan molt agraïts a la seva clientela: “Tenim clients molt lleials i això s’ha notat”. Si els preus de Ciutat Vella els fan fora de Fontanella, necessitaran d’aquesta fidelitat per tirar endavant un nou segle de barrets artesans.

Barrets artesans al taller de la Sombrereria Mil / BLF

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa