Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’empenta friqui omplirà tots els locals de les Galeries Maldà a finals d’any

“Fa tota la pinta que acabarem l’any amb tots els locals plens”. Ho vaticina l’home que li ha donat la volta a les atrotinades Galeries Maldà i les ha convertit en el punt neuràlgic del friquisme barceloní. A ell li agrada veure-les com un mercat de Candem nostrat. Es diu Rubén Sánchez i és el fundador de l’empresa Reino de Juguetes, que l’últim any i mig ha sabut treure-li tot el suc que es podia treure a la màgia de Harry Potter i a l’èpica de Joc de Trons per fer reviure un centre comercial a la deriva. 

“Només queden tres establiments que estiguin 100% disponibles, i la resta tenen algun projecte en marxa”, explica a aquest diari el també responsable de l’associació de comerços de les Galeries Maldà. Fa referència als locals que encara es poden veure buits al passejar per l’històric espai comercial encabit entre el carrer Portaferrissa i la plaça del Pi. Actualment hi ha una dotzena que no en tenen cap ús, però abans que acabi el març ja n’hi haurà tres d’aquests que inauguraran negoci. Una serà una llibreria de contes de fades, una altra oferirà estris de cuina i llar per a friquis i l’última estarà especialitzada en coixins d’estampats temàtics de sèries, pel·lícules i còmics. 

Són les darreres incorporacions a un projecte que ja s’ha consolidat, també entre “els administradors”, que en diu Sánchez. “El nombre de propietaris que hi ha al conjunt de les galeries és complicat d’entendre, però en són al voltant d’una quinzena. Ara bé, amb qui cal entendre’s de veritat és amb els tres administradors”, apunta. I són ells els que s’han anat creient a poc a poc el projecte de Rubén Sánchez.

El supermercat friqui ha duplicat els visitants de les Galeries Maldà entre gener i febrer

Un pla que va iniciar-se amb l’obertura d’una botiga de Harry Potter l’octubre del 2017 a un espai entregat a les botigues de souvenirs i els cartells d'”En venda i ha acabat marcant tendència amb la presentació del primer supermercat de menjar i beure friqui de l’estat espanyol. “Ara anem tots a l’una i noto la confiança de totes les parts propietàries de l’herència del baró de Maldà”, celebra l’impulsor de Reino de Juguetes. “Feia 75 anys que això no passava, m’han arribat a dir!”. 

Un supermercat per a friquis 

Ara és normal que costi caminar pels passadissos de les galeries si és cap de setmana o un vespre animat, i les cues s’han convertit en un element icònic dels hits de l’espai. El supermercat fric –més aviat de la mida d’una botiga de queviures– és el màxim reclam per als visitants després d’un mes d’haver-se estrenat. “Al·lucino amb les xifres. Només del gener al febrer hem duplicat el nombre de visitants a les Galeries Maldà”, explica Sánchez, que a més anuncia que li han arribat ofertes per fer rèpliques a altres ciutats de l’estat i d’Europa. 

“Els friquis no ho són només d’una cosa” , diu l’encarregada de la botiga de Star Wars

El públic hi ha assistit en massa dibuixant una amalgama d’adults, joves i petits comentant les mercaderies estrambòtiques. En una mena de referència a Joan Vicenç Foix –”m’exalta el nou i m’enamora el vell”– els pares han trobat en l’oferta del nou supermercat una excusa per rememorar la seva infantesa i afegir-s’hi a la de la canalla. “Mira, Marc, jo de petit menjava els Pez“, diu un home exaltat mentre assenyala uns dispensadors de caramels de colors. “I mira”, repeteix agafant al fill per la mà per fixar-ne l’atenció, “també hi ha les llaminadures del Harry Potter“. 

Al nou comerç de moda a les Maldà es poden trobar des de les xocolatines de Willy Wonka fins a les llaunes de sopa de tomàquet immortalitzades per Andy Warhol. Però també Nesquik de maduixa, cereals de múltiples personatges –des de Super Mario fins a Pikachu–, cerveses de Pulp Fiction o grills, saltamartins i cucs per menjar com si fossin cacauets –també disponibles en barretes energètiques–. 

De Bola de drac a Star Wars

Però la gràcia, per Rubén Sánchez, és que “ara ja hi ha suficient entreteniment a la resta de les galeries com per assegurar que si no es pot entrar al supermercat, hi ha altres comerços a mirar”, explica. Hi aprofundeix la Rocío, l’encarregada de la botiga El hangar galácticoen homenatge a Star Wars, que defensa que “els friquis no ho són només d’una cosa” i que, per tant, qui fa una compra a la botiga de Bola de drac –també de Reino de Juguetes– pot fer-ne una altra a la de Harry Potter. O a la botiga retrofuturista, o la que ven ninots capgrossos anomenats Funko, o a la que té tot un aparador de figuretes i frases autodestructives, que inclou una llibreta per anotar “Els meus projectes fracassats”…

Tot ha quedat girat a les galeries del Gòtic i immers dins d’una nova realitat de vendes. Queden lluny els mítics Mobles Maldà. Ara el més venut a Thronestore, l’espai de Joc de Trons, són les dues modalitats d’ampolles alcohòliques de foc valyri, una amb més graduació que l’altra, fins i tot acompanyades d’un joc de prendre xarrups. A KameHame Shop ho són les samarretes i les tasses de Son Goku. A les botigues de l’univers de Hogwharts: les varetes de Potter, els amics protagonistes i, fins i tot, Voldemort. I a la de Star Wars, unes carteres temàtiques que fa un artesà de proximitat. Tot ha quedat abraçat per l’encanteri d’un eix comercial temàtic que cada cop ho té més clar: “els friquis hem vingut per quedar-nos-hi”, conclou Sánchez.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa