Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Joan Canadell: “Nissan ha tancat per culpa del govern espanyol”
  • CA

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha apuntat que les plantes de Nissan a Catalunya han anunciat el seu tancament “per culpa del govern espanyol”. En una entrevista a l’ACN, Canadell ha assegurat que Nissan volia aixecar una nova planta a la Conca d’Òdena l’any 2006, però l’executiu central va pressionar perquè la inversió es fes a Àvila. “Nissan no ha invertit a Catalunya perquè, quan estava disposada a fer-ho, el govern espanyol no hi va apostar”, ha dit. Després que aquest dijous es conegués la decisió del fabricant japonès, Canadell ha explicat que la Cambra llençarà un projecte la setmana vinent per buscar sortides alternatives a les plantes en cas que el seu tancament sigui definitiu.

Tal com ha apuntat Canadell, “Catalunya no té un problema de competitivitat”. “El problema és que Nissan no va invertir quan va tenir l’ocasió”, ha afegit. Segons el president de la Cambra, el fabricant japonès únicament va exigir la construcció d’un tercer carril a l’A-2 i fer arribar el ramal del tren de mercaderies de Martorell cap a Igualada per instal·lar-se a Igualada. “Nissan tindria ara una planta a la Conca d’Òdena que seria una de les més productives d’Europa”, ha lamentat Canadell.

Tot i que aquests fets van succeir durant el govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero, el directiu també ha carregat contra l’executiu de Sánchez, a qui acusa de “falta de compromís” amb la indústria catalana de l’automòbil. “Mentrestant veiem que a Anglaterra es lluita per aquest sector i a França s’elaboren grans plans per salvar-lo”, ha dit. Pel també gerent de Petrolis Independents, la Generalitat de Catalunya ha fet “el què ha pogut”, tot i que li ha retret que podria haver sigut “molt més exigent” amb el compromís que el govern espanyol assegurava tenir amb els fabricants d’automòbils.

Un pla B per a les plantes de Nissan a Catalunya

En la mateixa entrevista, Canadell ha anunciat que la Cambra de Comerç impulsarà un projecte per buscar alternatives al futur de la planta i als seus treballadors en cas que el tancament de les fàbriques s’acabi produint. A través de l’espai de debat ‘Llotja Virtual’, la institució recollirà diverses propostes relacionades amb la mobilitat sostenible i el progrés tecnològic que puguin fer-se realitat des de les plantes de Nissan a Catalunya.

“Farem una crida perquè els agents que se sentin implicats tirin endavant un pla B”, ha dit. Des de la Cambra asseguren que ja s’han posat en contacte amb organitzacions com el Clúster de l’Automòbil, el Circuit de Catalunya i el RACC per impulsar nous projectes de mobilitat en cas que les plantes deixin d’operar. “Si les fàbriques finalment no tanquen, tampoc descartem que el pla pugui seguir endavant en altres espais”, ha afegit Canadell. Els detalls sobre aquesta campanya es concretaran a finals de la setmana vinent.

Finalment, el president de la Cambra de Barcelona ha valorat la proposta de nacionalitzar les instal·lacions de Nissan, quelcom que diversos sindicats ja han demanat que es posi sobre la taula. Per l’empresari, la millor solució passaria per una gestió público-privada de l’espai: “Una gestió únicament pública no té sentit al segle XXI”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa