Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’IBI es dispara a Barcelona: un 62% en 14 anys
  • CA

L’Impost de Béns Immobles (IBI) a Barcelona ciutat ha patit un augment del 62,51% entre el 2006 i el 2020 segons dades de l’Idescat. Un creixement que el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida considera “insostenible”, raó per la qual demana a l’Ajuntament de Barcelona, que és qui fixa les tarifes d’aquest impost, que faci un replantejament que tingui en compte els propietaris a l’hora de fer polítiques d’habitatge.

En un comunicat, el Col·legi denuncia que aquest increment s’ha donat en paral·lel a “polítiques de control de rendes oprimeixen cada vegada més els propietaris”, en referència a la llei catalana del lloguer que recentment ha tombat el Tribunal Constitucional. Segons indiquen, “es força la reducció del lloguer i es limita la seva actualització” però també “s’incrementa la càrrega de despesa en impostos i en les despeses de manteniment i eficiència energètica”. Actualment, a Barcelona viuen de lloguer unes 500.000 persones. I segons dades de la Generalitat referents al 2021, el preu mitjà del lloguer a la ciutat va ser de 918,84 euros. Aquell any, es van formalitzar 57.000 contractes de lloguer.

Els propietaris, castigats per la protecció del lloguer?

Segons els administradors “l’augment tan desmesurat de l’IBI -deduint la inflació que va ser del 19,5%, queda en un increment net del 43,01%- castiga d’una manera desorbitada els propietaris d’habitatges”. i suposa que els propietaris de béns immobles hagin de suportar uns costos cada cop més elevats, “mentre que el preu del lloguer es troba tensat per la regulació intervencionista i estigmatitzadora dels arrendadors, provocant una greu inseguretat a les relacions jurídiques”. En aquest sentit, recorden que governs d’altres ciutats europees com Lisboa, les polítiques de promoció de l’habitatge de lloguer intenten ajudar als propietaris amb, per exemple, bonificacions de l’IBI, “al contrari que aquí”, lamenten.

Per tot plegat, el Col·legi d’Administradors de Finques s’ofereix a l’Ajuntament de Barcelona per ajudar-lo a promoure polítiques de foment d’habitatges de lloguer assequible “considerant a les dues parts, tant a arrendataris com a les persones propietàries que destinen els seus habitatges a l’arrendament”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa