Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els hotelers s’encomanen al turisme de negocis per superar la crisi
  • CA

El 80% del turisme que arriba a Barcelona és internacional. Una altíssima dependència que ha obligat els hotelers de la ciutat a recalcular el seu negoci per sobreviure al cop que ha suposat la pandèmia. Gairebé dos anys després de l’esclat de la crisi sanitària, el Gremi d’Hotels de Barcelona calcula que ha perdut uns 700 milions d’euros en facturació i té oberts el 73% dels establiments, amb una ocupació per sota del 50% i amb preus sensiblement inferiors als prepandèmics.

“El mercat natural de Barcelona és el turista internacional, tant d’oci com de negocis, amb un pes especial dels americans. Hem hagut de suplir, parcialment, aquesta pèrdua de turistes internacionals amb el mercat nacional. Com? Ajustant els preus a la competència nacional perquè vinguessin a Barcelona, perquè amb els anteriors preus no hauríem aconseguit el grau d’ocupació actual”, ha explicat el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, que ha reconegut que “fins que no tornin els americans no tindrem la recuperació total”,

El MWC, un respir de 10.000 habitacions

Ara bé, el gremi fia el seu enlairament cap a la recuperació als congressos, fires i esdeveniments empresarials. I especialment, el Mobile World Congress, que arribarà a finals de mes i que ja té confirmada la reserva de 10.000 habitacions a la ciutat per part de l’organització: “El Mobile és un respir, una esperança. Tindrem gairebé tots els hotels oberts –una desena d’hotels han tancat a l’espera de rebre visitants, i ara l’ocupació està entre el 10% i el 15%–, i aquests primers congressos obriran una nova etapa amb turisme de negoci de proximitat. De fet, ja detectem ganes de reprendre l’activitat congressual, de reunions i d’incentius, que tindran un repunt al setembre i octubre”.

Estand de Huawei al Mobile World Congress / Kārlis Dambrāns
Estand de Huawei al Mobile World Congress / Kārlis Dambrāns

Des que va esclatar la pandèmia el març de 2020, Barcelona ha vist com el 27% dels hotels han quedat tancats. Segons les dades facilitades pel Gremi, el març de 2020 hi havia a la ciutat 438 hotels oberts.

A desembre de 2021 la xifra ha caigut fins als 318, és a dir, 120 establiments menys que els 438 oberts ara fa gairebé dos anys. De fet, no ha estat fins el juny de 2021 que els hotels de la ciutat van començar a recuperar el to i a reobrir, amb el 43% dels establiments oberts i ascendint als 318 actuals en sis mesos, que són el 73% del total del parc hoteler que tenia la Barcelona prepandèmica.

Sobre la perspectiva de recuperació, Clos espera “una primavera millor que la del 2021, on comencem a recuperar el turisme d’oci, amb preus competitius, i començarem a introduir el turisme de negocis de proximitat. Per al turisme internacional de negocis haurem d’esperar una mica, i serà el que marcarà realment la recuperació, a partir del 2023 o el 2024”.

Clos ha estat molt crític amb algunes decisions que ha pres l’Ajuntament de Barcelona i també Catalunya, que al seu entendre afecten el turisme. “Si volem seguir essent una capital admirada a Europa, difícilment podem dir que no a coses com l’ampliació de l’aeroport, perquè hem perdut 20 milions de passatgers, o deixar perdre oportunitats com l’Hermitage. El president del Gremi ha demanat als responsables polítics “pensar que Barcelona requereix tenir explosió d’emocions i creació d’activitats que realment facin que la ciutat torni a ser capdavantera”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa