Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Gremis de Catalunya, més de 500 anys vetllant pels oficis
  • CA

Gran part dels carrers del barri Gòtic i del Born barceloní encara porten els noms dels antics gremis que acollien: Freneria, Argenteria, Mercaders o Tapineria són només alguns exemples de com s’organitzava el comerç a la Barcelona medieval a partir del segle XIII. Aleshores prenien força els gremis, sobretot quan el comerç per la Mediterrània es convertia en la punta de llança de l’economia de la ciutat. Una ciutat que aleshores tenia entre 30.000 i 35.000 habitants i on tothom comerciava. En l’època medieval, artesania i el comerç, els treballs mecànics, eren molt ben vistos, lobbys medievals que vetllaven per protegir-se i blindar-se del poder. Fusters, sabaters, sastres, gremis de la llana… I el gremi de teixidors era dels més potents, així com els mercaders, o els llibreters, els apotecaris, notaris, que eren considerats de primer nivell. Tot plegat, amb la protecció de la principal institució, l’església.

I molts segles després, els gremis continuen essent una peça clau de l’organització econòmica de Catalunya. Per posar en valor aquesta importància, el Consell de Gremis ha engegat una campanya per potenciar el comerç, el turisme i els serveis de proximitat reivindicant la professionalitat dels gremis, per tal de consolidar els establiments agremiats com a referents de compromís i professionalitat. La campanya té el suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

Aprofitant les festes de Nadal, el Consell vol impulsar la compra i els serveis de proximitat en aquestes dates. Aquestes festes, a més, són una oportunitat per als serveis de proximitat de començar a recuperar-se del cop de la pandèmia. Comprar flors al barri, el pa a la flequeria de tota la vida, un bon llibre, un electrodomèstic, renovar la cuina o comprar-se un cotxe, anar al cinema, comprar roba o fer aquella reparació pendent, amb l’assessorament i el tracte personal que ofereixen els establiments associats.

El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme és una federació d’entitats de representació empresarial i sectorial creada l’any 1980 per a la defensa, representació i foment dels interessos generals dels sectors del comerç, dels serveis i del turisme de Catalunya. Està integrat per gremis i associacions sectorials que actualment agrupen prop de 15.000 petites i mitjanes empreses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa