Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els gimnasos de Barcelona han perdut entre un 20% i un 25% d’abonats
  • CA

El rebrot estival de coronavirus ha deixat els gimnasos de Barcelona a la corda fluixa. El sector ha patit pèrdues d’entre el 20 i el 25% dels abonats, sobretot aquest juliol arran del breu tancament en repuntar els casos de Covid-19 a l’àrea metropolitana. Després de la paràlisi dels tres mesos d’estat d’alarma, la decisió de la Generalitat de tornar a tancar els centres esportius va ser un cop molt dur per als clubs i empreses gestores. Molts equipaments van tirar la tovallola i van abaixar la persiana. Els que han resistit ho han fet amb moltes dificultats.

Així ho relata al TOT Barcelona Lluís Gracia, director general de dos dels centres municipals més importants de la ciutat, el CEM Espanya Industrial i el CEM La Bordeta. Abans de la pandèmia, els centres que dirigeix tenien més d’11.000 abonats. Ara compten amb un 24% menys de socis. “La xifra de pèrdua d’abonats a tota la xarxa municipal està entre el 20 i el 25%”, assegura Gracia. El gestor repassa les xifres i destaca l’impacte negatiu del tancament durant 15 dies de juliol: el gruix de baixes s’ha donat en aquest període, i no durant els tres mesos de tancament en què van oferir un servei virtual amb 2 classes en directe al dia i més de 300 classes en diferit.

En canvi, l’aplicació de mesures de seguretat a la pràctica esportiva ha funcionat ràpidament. El director es mostra satisfet amb el compliment de les noves normes per part dels abonats. En arribar al centre, els socis es desinfecten les sabates a la catifa higienitzant de l’entrada, l’encarregat de recepció els pren la temperatura i els ofereix gel hidroalcohòlic, i un cop dins el personal de reforç recorda els usuaris l’obligatorietat de netejar les màquines després d’utilitzar-les.

També al sector privat

Les baixes també ronden el 20-30% al sector privat. Tant en locals tradicionals com en negocis innovadors. Oriol Vinzia és director general d’Andjoy, una aplicació que permet a l’usuari accedir presencialment a més de 1.500 gimnasos i centres de ioga de l’Estat pagant una quota fixa al mes. Andjoy ha perdut un 30% dels usuaris aquest estiu, però “confia que molts usuaris tornin un cop la situació sigui més estable”. Vinzia va prendre la decisió de congelar el servei durant els tres mesos de confinament, per això el volum més alt de baixes va donar-se entre finals de juny i principis de juliol.

Vinzia ha apostat pel fitness virtual i treballa en un canal online on els gimnasos publiquen les seves classes i el lector pot accedir-hi a través de l’aplicació. De moment trenta centres ja publiquen el seu contingut en aquest espai.

Campanyes per recuperar els socis

La patronal del sector confirma al TOT Barcelona que la reducció de socis és generalitzada i ronda el 25%. Portaveus de l’Associació d’empresaris de clubs catalans de fitness (Adecaf) afirma que ja s’estan preparant campanyes per a setembre i octubre amb l’objectiu de recuperar els abonats perduts, tot i que l’evolució de la pandèmia potser “obligui a adaptar-les sobre la marxa”.

El president de l’Adecaf, August Tarragó, es mostra molt crític amb la decisió del Govern de tancar centres esportius per evitar rebrots. “Cal que el Govern vegi la pràctica d’activitat física com una solució, perquè es reforça el sistema immunològic i la capacitat pulmonar”, recalca. Tarragó reclama “mesures més sofisticades” que permetin mantenir oberts els centres esportius “adequant-se en cada moment a la situació de la pandèmia”.

L’Adecaf insisteix en el fet que el Govern ha de veure els centres com “espais de salut” per evitar malmetre el sector i arribar a situacions “irreparables”. “Ens hem ofert per consensuar les mesures que s’hagin de perdre i gestionar junts la crisi sense haver de tancar”, conclou Tarragó. La tornada a l’escola i a les feines serà decisiva per encarrilar el nou curs esportiu i, de retruc, determinar el futur immediat de centenars d’espais esportius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa