Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dotze escoles bressol reclamen a Colau que aturi l’ERTO de les seves cuineres
  • CA

La direcció de 12 escoles bressol municipals de Barcelona demana a l’alcaldessa Ada Colau i a la comissionada d’Educació, Maria Truñó, que intervingui en l’ERTO aplicat a 24 cuineres d’aquests equipaments infantils. El servei d’alimentació prepara el menjar in situ però està externalitzat a diverses empreses. Una d’elles hauria anunciat a les treballadores el passat dimecres a la nit que reduïa temporalment la plantilla.

El govern municipal va anunciar en esclatar la pandèmia que mantindria tots els contractes a proveïdors, a fi d’evitar acomiadaments i retallades durant el període d’inactivitat. L’enviament de la carta, que ha avançat la delegació sindical de la CGT al consistori, està previst per dilluns de forma individual des de cada un dels 12 centres afectats i signada pel respectiu equip de funcionaris. Es tracta de les escoles bressols L’Aurora, Caminet del Besòs, Can Dragó, Ciutat de Mallorca, El Palomar, El Ralet, El Turó, La Morera, L’Argimon, Leonor Serrano, Les Quatre Torres i El Parc de la Pegaso.

“Les nostres cuineres formen part de l’equip de cada centre”, explica Ferran Aquilina, director de l’EBM Can Dragó. A Barcelona hi ha 101 centres i la resta de proveïdors del servei de cuina han respectat la continuïtat dels contractes. 

Una decisió “abusiva i injusta”

“Us volem fer arribar la nostra indignació pel que fa a la situació que les nostres companyes de cuina estan patint degut a la decisió per part de l’empresa AlimentArt”, diu la missiva, que titlla la reducció de personal de “totalment abusiva i injusta”. “La precarització salvatge” de les cuineres, sostenen els 12 equipaments, les converteix en “víctimes d’una desprotecció econòmica i social evident”.

Així, consideren “urgent” que l’Ajuntament “revisi els acords establerts” amb l’empresa per forçar-la a “revocar l’ERTO”. “No ens podem permetre seguir mantenint convenis amb entitats que actuen amb total impunitat i manca d’ètica”, reblen. Així mateix, reclamen “reobrir el debat sobre la remunicipalització dels serveis de cuina, suport i neteja” de les bressol municipals perquè la situació de les 24 cuineres “no són fets aïllats” sinó “un modus operandi basat en la precarització”.

La CGT també ha demanat explicacions al govern municipal i assegura que les cuineres es quedaran sense nòmina fins que els arribi la prestació d’atur, que acumula retard degut al gran volum d’ERTO pel coronavirus. A més recorda que té en marxa des de fa tres anys una campanya per a la municipalització dels serveis públics. “Més enllà de l’ERTO, el que caldria és internalitzar perquè sinó ja veiem com les empreses tracten a les treballadores i el servei a l’alumnat se n’acaba ressentint”, sosté Ingrid Chavarría, representant del sindicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa