Es manté la vaga del personal d’Iberia després d’una nova reunió sense acord

Treball assegura que les dues parts tenen voluntat de seguir negociant

La segona reunió dels representants dels treballadors de terra d’Iberia a l’aeroport del Prat i la direcció de la companyia per evitar la vaga d’aquest cap de setmana i el 30 i 31 d’agost ha acabat sense acord. Fonts del Departament de Treball han explicat que la voluntat de les parts és seguir negociant, sense més concreció. Els sindicats denuncien la temporalitat dels treballadors i reclamen una solució tenint en compte el volum i les particularitats de l’aeroport del Prat, ha informat l’ACN.

En la trobada d’aquest dijous hi ha participat com a mediador el director general de Relacions Laborals, Enric Vinaixa. Durant la reunió s’han conegut els serveis mínims, que Foment ha fixat en el 53% en vols amb alternativa de trajecte de més de 5 hores i del 32% per als de menys. Per la seva banda, Vueling ha fet la cancel·lació preventiva de 112 vols d’Ibèria.

Els treballadors són 2.700 empeats entre que fan trasques de facturació, embarcament, càrrega i descàrrega i l’assistència i manteniment dels avions. A més, donen servei a una vintena de companyies, entre les quals hi ha Vueling. 

Serveis mínims “seriosos”

El portaveu d’UGT al comitè d’empresa d’Iberia, Omar Minguillón, ha fet una crida als treballadors a respectar els serveis mínims tot i considerar-los “exagerats i excessius”. A la sortida de la reunió ha demanat ser “curosos i seriosos” respectant els serveis mínims “pel bé de la societat catalana que no té culpa que Iberia no estigui a l’altura del nostre aeroport” i “per les companyies clients que tampoc en tenen culpa”.

“Sortim decebuts d’una reunió que ha durat tot el dia perquè l’empresa no ha estat disposada a donar cap dada que donés credibilitat a la possibilitat de millorar la situació”, ha destacat Minguillón. Ha dit que considera una “engany” que l’empresa faci diferències en aeroports similars tenint en compte que a Madrid hi ha 3.500 persones i a Barcelona 2.000 per fer “feines similars”. 

Oberts a continuar negociant

Minguillón ha agraït a la conselleria de Treball l’esforç per convèncer l’empresa “a posar seny i sentit comú” per evitar aquesta vaga “però no ha estat possible” i ha dit que es veuen “obligats” a mantenir-la. Ha afegit que acudiran a totes les reunions on els convoquin. “Esperem que n’hi hagi més”, ha indicat, tot i que hi ha “poques possibilitats” de suspendre la vaga d’aquest cap de setmana, es pot seguir negociant abans de l’altre cap de setmana amb la vaga prevista.

Aquest divendres hi ha assemblees previstes a l’Aeroport del Prat per explicar com ha anat la reunió als treballadors. Seran assemblees durant tot el dia per poder contactar amb el màxim de treballadors. També els demanaran que respectin els serveis mínims.

Primeres cancel·lacions 

Vueling ha anunciat aquest migdia la cancel·lació de manera preventiva de 112 vols d’aquest cap de setmana per la convocatòria de vaga del personal de terra d’Iberia a l’aeroport del Prat, segons han explicat fonts de la companyia. Així, es veuran afectats 46 vols dissabte i 66 diumenge. Vueling està informant els passatgers afectats que “possiblement” el seu vol es pot veure afectats i els ofereix una alternativa. En la major part dels casos aquesta passa per reubicar-los en un vol el mateix dia o l’endemà. Des de Vueling han afirmat que volen que l’impacte de la vaga convocada pels treballadors d’Iberia “sigui mínim” i han enviat un “missatge de tranquil·litat”.

Serveis mínims entre el 32% i el 53%

El ministeri de Foment ha decretat uns serveis mínims del 53% per als vols peninsulars i estrangers on l’alternativa de transport públic suposi un recorregut de cinc hores o més amb motiu de la vaga convocada per aquest cap de setmana pel personal de terra d’Iberia a l’aeroport del Prat. En el cas de vols peninsulars amb un recorregut inferior a cinc hores els serveix fixats són del 32% i en la connexió amb les illes es garanteixen el 100% dels vols. De la mateixa manera, estan garantits tots els vols dedicats a tasques d’emergència com ambulància, incendis, transport d’òrgans per a transplantaments, protecció civil o rescats.

Nou comentari