Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Elsa Artadi aposta per aplicar un recàrrec barceloní a la taxa turística
  • CA

La candidata de JxCat i número 2 de Quim Forn, Elsa Artadi, ha defensat aquest dilluns la possibilitat d’aplicar un recàrrec barceloní a la taxa turística per “compensar” el major pes de la capital catalana en el sector, enlloc d’incrementar la taxa a tota Catalunya o reclamar-ne la recaptació en detriment d’altres territoris. “La taxa ha de servir perquè el turisme beneficiï a tothom i per fer promoció i sempre he sigut defensora que la ciutat pugui posar un recàrrec que vagi exclusivament a Barcelona”, ha dit als empresaris participants al col·loqui Esmorzars amb el comerç, com a última candidata que hi assisteix abans del debat final del proper 9 d’abril.

“Hem de buscar l’equilibri de tot el país i no és maco haver de pujar impostos, però cal prendre una decisió política”, ha advertit. Artadi ha replicat a un hoteler assistent que la mesura no tindria “impacte sobre la demanda turística” perquè usualment ja es publicita el preu de les estades sense comptar-hi la taxa, però ha concedit que si s’encareix –especialment als segments de més luxe– caldria reforçar altres aspectes de la visita turística com la seguretat o la neteja: “Tot no se soluciona amb l’impost i és molt rellevant la gestió”. Preguntada també per la subseu del museu Hermitage proposada a la Barceloneta, s’ha mostrat favorable a que obri a Barcelona perquè “no es pot frenar una iniciativa privada cultural” que no requereix diner públic.

Més policies i protocol per al ‘top manta’

Artadi també s’ha referit a la seguretat i al ‘top manta’, una de les grans preocupacions dels botiguers, i ha apostat per incrementar els efectius de la Guàrdia Urbana: “L’objectiu realista és arribar a una plantilla de 3.300 agents al final del mandat, amb promocions d’uns 300 nous agents a l’any”. Ha recordat que el cos policial actual és “molt inferior al de l’època preolímpica” i ha reivindicat que aquest mandat els fets delictius han pujat un 25% mentre en època de Xavier Trias van baixar un 15%. Ha assegurat que els Mossos d’Esquadra també estaven “infradotats” i ha recordat que el Govern ha posat en marxa noves promocions per als propers anys: “És evident que un bon nombre han d’anar a Barcelona”. “Quan s’ha demanat ajuda als Mossos, sempre s’ha donat”, ha replicat a Colau, sobre l’acusació de l’alcaldessa de “deixadesa de funcions” a la darrera sessió del col·loqui.

Elsa Artadi (JxCat) al col·loqui amb els comerciants de la ciutat / Meritxell M. Pauné

Elsa Artadi (JxCat) al col·loqui amb els comerciants de la ciutat / Meritxell M. Pauné

Sobre els manters, ha considerat que són “la baula feble” però que hi ha “un descontrol absolut que es visualitza molt”. Ha advertit que la solució no és fàcil: “No es pot eliminar del tot el ‘top manta’ però es pot fer contenció”. En aquest sentit, ha defensat el “protocol verificable” que proposa la Generalitat de Catalunya per posar negre sobre blanc les responsabilitats concretes de cada administració sobre venda ambulant irregular i la forma de comprovar-ne el compliment.

Poc favorable a una taxa per l’e-commerce

En contrast amb el recàrrec turístic, Artadi no s’ha mostrat favorable a un nou impost a la mobilitat extra que genera l’e-commerce. “És molt fàcil de dir però impossible aplicar-ho de forma genèrica, s’ha d’acotar a quins mitjans de transports i actors s’aplica, amb quins incentius…”, ha defensat, treient pit de la seva experiència com a ex directora de tributs de la Generalitat. Ha defensat diagnosticar primer quins comportaments i desplaçament cal frenar i quins incentivar, per reconduir la situació: “Si poses una taxa però no poses alternatives, no canviaràs res”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa