Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els fons d’inversió sobre salut, en expansió a Barcelona
  • CA

Els fons d’inversió privats especialitzats en ciències de la salut a Catalunya gairebé no han notat els efectes de la Covid-19. Malgrat l’aturada econòmica durant l’estat d’alarma i les noves restriccions durant la segona onada, l’activitat al sector és frenètica. “Cada setmana rebem una desena de propostes d’inversió noves; el flux d’oportunitats és més alt que mai”, explica un dels socis fundadors de Ysios Capital, Joël Jean-Mairet, un grup amb seu a Barcelona que ha anunciat el llançament d’un nou fons en plena pandèmia i amb el que busca aixecar 200 milions d’euros durant els pròxims deu anys.

Segons dades de Biocat –l’entitat que promou el sector salut al país–, ara mateix hi ha onze fons que volen invertir 680 milions a Catalunya. L’últim informe publicat per Biocat posa de manifest l’interès creixent dels inversors en l’ecosistema d’innovació català. Entre gener i setembre d’aquest any, la inversió en les ‘start-ups’ del país especialitzades en salut va assolir els 120 milions, superant el rècord de 112 milions que es va registrar l’any passat. Segons la mateixa organització, el principal motor d’aquest creixement ha estat el capital risc, que ha incrementat les seves aportacions un 67,1% interanual.

Auge internacional

L’eufòria al sector, però, no només s’ha instal·lat a Catalunya. Segons dades de la plataforma Dealogic publicades al The Wall Street Journal, el valor de les companyies biotecnològiques dels Estats Units es va incrementar en 9.400 milions de dòlars (gairebé 8.000 milions d’euros) entre gener i agost. La xifra tampoc té precedents, i cal anar al 2018 per recuperar el darrer increment més gran. Fa dos anys, les ‘biotech’ nord-americanes van incrementar en 6.500 milions de dòlars (5.515 milions d’euros segons el canvi de divisa actual).

“La incertesa i la inestabilitat mai són bones pels inversors, però afortunadament la salut és un sector acíclic”, explica Jean-Mairet, de Ysios Capital. De fet, per aquest inversor que ja ha aixecat més de 345 milions d’euros amb tres fons diferents durant els últims dotze anys, la pandèmia ha accelerat l’interès en el sector de la salut. “La Covid-19 ens ha fet recordat que hem d’invertir en ciència, perquè hi ha una cosa que no canvia; encara hi ha necessitats mèdiques no cobertes”, diu.

Un altre dels principals agents dins el món inversor és Asabys Partners, empresa que també compta amb el suport de grups com el Banc Sabadell. Pel president d’aquesta firma de capital risc, Josep Lluís Sanfeliu, la Covid-19 ha contribuït a “socialitzar” la ciència aplicada, i això afavorirà que molts inversors “vegin la salut com un actiu més”. “A partir d’ara, invertir en ciència no serà un fet tan exòtic i desconegut”, assenyala.

En aquest sentit, Sanfeliu apunta cap a “un creixent interès inversor” per part del sector assegurador i d’altres empreses industrials. Pel que fa a les institucions públiques, el directiu opina que l’administració “ha entès que ara és moment d’invertir en salut” i confia que finalment es consolidi com “un sector clau” pel futur d’Europa. De fet, el seu fons –rep el nom de Sabadell Asabys Health Innovation Fund– tenia pensat aixecar 60 milions d’euros inicialment, però l’interès que va generar va obligar la direcció a ampliar el topall fins als 85 milions d’euros.

Parèntesi d’eufòria continguda

Tot i que la crisi de la covid-19 pràcticament no ha afectat als inversors, les empreses han notat certs canvis. Més enllà dels retards en la realització d’assaigs clínics i la revisió d’algun pla de negoci, Sanfeliu defineix la situació actual com “una suspensió de l’eufòria”. “Els emprenedors que tenien un projecte a la rampa de sortida, abans podien trucar a 30 portes; amb la pandèmia, només en poden trucar a deu”, comenta. “Ara, els emprenedors només poden comptar amb aquells fons que tenen el fons aixecat i líquid“, mentre que les empreses que havien començat a preparar-ne un de nou o les que en volien aixecar un l’any vinent estan en ‘stand-by’.

A aquest problema s’hi afegeix un altre que, en aquest cas, també afecta el capital risc. Els fons acostumen a treballar en terminis de deu anys, un període en què primer s’inverteix en empreses, després se les ajuda a créixer i a generar valor i finalment es completa la desinversió, sigui a través d’una sortida a borsa o a través d’una oferta de compra per part d’una altra companyia. “En aquest cas, els nostres compradors acostumen a ser grans companyies farmacèutiques, i algunes d’aquestes sí que han notat els efectes de la Covid-19”, explica la directora d’inversió en ciències de la vida d’Inveready, Sara Secall.

En relació amb aquesta qüestió, Secall matisa que les grans farmacèutiques ja estan acostumades a invertir en I+D, però sí que ha notat un cert “retard”. “Ara detectem que tot va més lent quan volem desinvertir, i això ve provocat pel xoc que han hagut d’entomar les farmacèutiques”, explica. No obstant això, Secall subratlla que es tracta de problemes menors amb impacte que és “pràcticament zero” i calcula que la situació es tornarà a normalitzar a partir de l’estiu vinent. “Tant la qualitat com la quantitat de projectes que ens arriben no l’he vist afectada”, assegura. Bona prova d’això és que les previsions pels seus dos fons segueixen intactes: l’objectiu és invertir 30 milions d’euros en el sector ‘biotech’ i 54 milions d’euros més en tecnologies digitals.

11 fons en només 5 anys

A Catalunya ara mateix hi ha 11 fons que busquen captar inversions dins el sector de la salut. D’aquests, 9 tenen les oficines centrals a Barcelona, mentre que la resta es troben a Madrid. Tres d’ells van sorgir l’any 2016, impulsats per inversors procedents de diferents camps. El més destacat rep el nom d’Alta Life Sciences, dirigit per l’inversor estatunidenc Guy Nohra i que té com a objectiu invertir 100 milions d’euros. Els altres dos són Caixa Innvierte Start, impulsat per Caixa Capital Risc (21,5 milions d’euros) i Columbus Innvierte Life Science, de l’inversor valencià Damià Tormo (41 milions d’euros).

L’any 2018 se’n van afegir dos a la llista: el primer d’ells va ser Inveready Innvierte Biotech III (30 milions d’euros) i Nina Capital I (18 milions d’euros). El 2019 va ser l’exercici del ‘boom’, amb cinc fons nous i un objectiu inversor de 269 milions d’euros. Es tracta de Sabadell Asabys Health Innovation Fund II (85 milions d’euros), Columbus Life Science Fund II (70 milions d’euros), Invivo Ventures (40 milions d’euros), Inveready First Capital III (54 milions d’euros) i ICF Venture Tech II (20 milions d’euros). Finalment, aquest 2020 es va anunciar la creació de Ysios BioFund III, amb un objectiu inversor de 200 milions d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa