Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els bars i restaurants podrien quedar fora de la nova pròrroga dels ERTO
  • CA

El Gremi de Restauració de Barcelona ha alertat que els bars i els restaurants poden quedar fora de la nova pròrroga dels ERTO que el govern espanyol està negociant amb patronals i sindicats. Els expedients actuals finalitzen el pròxim 30 de setembre i el ministeri de Treball encara no ha pres una decisió definitiva, tot i que diferents veus de l’executiu espanyol reconeixen que eliminar els ERTO “seria contraproduent” en el context actual.

“És un escàndol que el govern espanyol hagi gosat plantejar aquest escenari”, lamenta el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols. “No volen reconèixer la realitat: amb els nivells de consum actuals, les plantilles estan sobredimensionades i ho estaran durant molts mesos i fins i tot, anys”. Les ampliacions de les terrasses que ha facilitat l’Ajuntament de Barcelona no han sigut suficients per compensar les pèrdues de la pandèmia.

Rumors interessats

Els rumors que han sorgit sobre l’exclusió del sector de la restauració de la futura renovació dels ERTO podrien tractar-se “d’una estratègia negociadora per acabar forçant la desaparició de les quotes socials”, segons sospiten des del gremi. “Fins i tot si és així, és immoral que el govern de coalició hagi arribat a verbalitzar la possibilitat de deixar caure les empreses de restauració”, critica Pallarols.

La ràpida desescalada de Barcelona va donar esperança a molts restauradors, però a partir del juliol molts bars i restaurants van tornar a incloure personal als ERTO. “Els negocis no poden absorbir aquest excés de mà d’obra“, avisa el director general del gremi. Per això demanen que es mantinguin les bonificacions per als treballadors, ja que les empreses no se les poden permetre i tampoc poden acomiadar-los.

“S’estan carregant les espatlles d’uns negocis que estan facturant molt per sota del que seria habitual i que a penes aconsegueixen cobrir despeses”, insisteixen des del gremi. Asseguren que molts locals no sobreviuran si no poden reestructurar les seves plantilles per reduir la seva massa salarial. “Ens trobem a les portes d’una crisi profunda i si seguim impedint que reestructurin plantilles, les conduirem al col·lapse”, ha afegit Pallarols.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa