Set de cada 10 bars de Barcelona tornen a obrir per “minimitzar pèrdues”

Els negocis fan ofertes per atreure clientela i demanen poder tenir estufes

El 70% dels bars de Barcelona tornen a obrir per “minimitzar pèrdues” encara que no els hi surtin els números, després de 40 dies tancats i amb una situació econòmica “molt delicada”. El 30% de negocis que no aixecaran la persiana aquest dilluns són restaurants que normalment fan més de la meitat de la facturació amb els àpats nocturns i que no veuen viable tancar a les 21.30 h, segons el Gremi de Restauració de Barcelona. El director general, Roger Pallarols, creu que “el repte per la fase 2 serà modificat el toc de queda per permetre l’àpat del sopar”, allargant-lo fins a la mitjanit cosa que faria que “tota la restauració es pogués reactivar”.

El retorn no ha estat homogeni al territori. Ciutat Vella ha seguit deserta, mentre que els barris de la capital han viscut una segona desescalada més optimista i a primera hora algunes places ja tenien taules plenes. Un dels pocs establiments que han aixecat la persiana als voltants de la Rambla ha sigut el pub Flaherty’s, amb 20 anys d’història a la ciutat. “Nosaltres ens hem salvat perquè no només som un local turístic”, diu la seva propietària Clodach Enright.

“Tornem amb il·lusió perquè tancar és ingressar 0 i això és inviable“, diu malgrat reconèixer que “és difícil que els surtin els comptes”. Per aconseguir més clientela, han adaptat la oferta i faran menús de migdia per primera vegada. Els barris de la capital catalana han viscut una segona desescalada més optimista i a primera hora algunes places ja tenien taules plenes.

Terrasses plenes a Gràcia

És el cas de la plaça de la Vila de Gràcia que ha vist com els clients omplien els espais disponibles per prendre els primers esmorzars asseguts a les terrasses. Una de les primeres persones que han pogut beure un cafè a les taules ha sigut la Laura, una jove resident al barri “encantada” perquè el seu aniversari ha coincidit amb la reobertura dels bars. “He vingut a celebrar el meu aniversari amb una amiga perquè per fi ens deixen sortir.

D’aquí a poc vindran dues amigues més perquè només podem ser quatre”, ha dit. Un d’aquests negocis és el bar Las Heras que ha viscut amb “molta il·lusió” deixar el servei per emportar enrere i poder tornar a servir amb gots de vidre i no de plàstic. “Encara és aviat, la gent començarà a sortir més tard. Esperem que al migdia comenci a estar ple”, explica la seva gerent i copropietària, Sílvia Fernández.

Treballadors en ERTO

El bar té 10 treballadors i només 2 han pogut sortir de l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que van presentar quan es va decretar el tancament generalitzat de la restauració. Depenent de com funcioni la setmana es plantegen desafectar més personal. De moment, aprofiten per reclamar a l’Ajuntament que els contesti sobre la petició d’ampliació de terrassa que van fer quan va començar la primera onada.

Al consistori també reclamen que, de cara a l’hivern els deixin treure estufes sense límits per mitigar la contaminació per poder atraure els clients. “Aquest any és tot pèrdues i encara tenim sort perquè tenim terrassa. L’aforament del 30% és ridícul”, diu Fernàndez que lamenta que no ha pogut accedir a l’ajuda especial que el Govern va planificar pels autònoms perquè podia servir menjar per emportar. “Treballo per intentar pagar les despeses perquè no tinc cap guany”, ha insistit.

Nou comentari