Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El preu de les botigues en traspàs s’enfonsa per la por a noves restriccions

Una de les conseqüències de la pandèmia que més s’han fet notar a Barcelona ha estat el canvi en el paisatge comercial. Algunes botigues ofegades per la crisi han abaixat la persiana directament, però altres negocis han penjat el cartell “es traspassa” a la recerca d’un ingrés final abans de tancar. El resultat és que el preu dels traspassos ha baixat considerablement a la ciutat, perquè els inversors particulars han perdut poder adquisitiu i les grans empreses i inversors temen noves restriccions horàries i ordres de tancament forçós. 

El diari TOT Barcelona ha parlat amb empreses especialitzades en la compravenda de comerços per conèixer la dimensió d’aquesta caiguda en els preus. Fran Perez, consultor de La Central del Negocio, explica que els preus han caigut al voltant d’un 40-50% en el cas de propietaris amb necessitat de vendre urgentment, mentre que entre els menys afectats per la pandèmia la caiguda és més lleu i se situa entre el 10% i el 20% respecte a les mitjanes de fa un any. Mentre no arriba el comprador esperat, cal resistir al local i per tant pagar-ne el lloguer i/o les despeses fixes, un cost que molts comerços no poden resistir durant gaires mesos.

Una botiga de roba que ha tancat recentment al carrer Jaume I, després de la pandèmia / MMP
Una botiga de roba que ha tancat al carrer Jaume I, aquest estiu / MMP

Així, ara es poden trobar fàcilment a Barcelona negocis que es traspassen a un preu inferior a 40.000 euros. I malgrat que és una bona època per comprar a preu baix, els inversors habituals no s’atreveixen a fer el pas. Això succeeix sobretot a la restauració, explica Pérez. A la Central del Negocio es mostren positius en considerar que un cop la vacuna estigui en funcionament es dissiparà aquesta inseguretat: “Creiem que els inversors s’animaran a fer inversions més grans”.

Evitar tancaments

L’entitat Reempresa es dedica al mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses a Catalunya. És una iniciativa promoguda per la patronal Cecot i Autoocupació, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Anima als empresaris a accedir a la propietat d’una empresa aliena i ja en funcionament, per fer-la créixer sense haver-la de crear de zero. L’objectiu final, però, és evitar els tancaments i la pèrdua de llocs de treball.

Fonts de l’entitat asseguren al TOT Barcelona que Reempresa va seguir tancant operacions fins i tot durant els tres mesos de confinament. El balanç anual, presumeixen, és haver evitat el tancament de més d’una empresa cada dia: “Poder haver evitat la pèrdua de prop de 1.000 llocs de treball en un any com aquest és tot un èxit”. L’entitat va aconseguir traspassar 333 empreses l’any 2020, i la inversió induïda total va rondar els 16 milions d’euros. No obstant, reconeix que han disminuït els casos d’èxit respecte l’any anterior: durant el 2019 van tancar 113 operacions més.

Un comerciant amb la persiana a mig baixar, ahir, a Barcelona / Europa
Un comerciant amb la persiana a mig baixar, a Barcelona / Europa Press

Les dades oferides per Reempresa mostren canvis de tendència en el mercat que van més enllà d’una caiguda generalitzada en els preus. El coronavirus ha fet que els negocis que més es traspassin més fàcilment siguin els de primera necessitat, com ara fruiteries o supermercats. Els establiments de productes per emportar també troben sortida. Segons Reempresa, l’any 2020 al sector de la restauració es van tancar 104 operacions de compravenda d’empreses, 99 de serveis i 96 de comerç. 

La vacuna és el primer pas per sortir de la pandèmia i els inversors en són conscients. Molts estan a l’aguait del moment en què coincideixin una millora de les expectatives comercials i preus encara molt baixos en els traspassos. Aquesta compres, tot i oportunistes, evitarien molts tancaments a curt termini. I, de retruc, mantindria viu el paisatge comercial barceloní.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa