Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau lloa els “excel·lents pressupostos” de l’Estat per seduir l’oposició
  • CA

El govern municipal ha lloat els “excel·lents pressupostos” presentats per l’estat espanyol, que preveuen un increment important de transferències i inversions per als ajuntaments, en un intent de seduir ERC, JxCat i Cs, els tres partits que ara mateix tenen la clau per aprovar els comptes de Madrid i els de Barcelona, que es començaran a negociar en breu. El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha considerat que són els pressupostos de “l’hora de la veritat” i ha assegurat que amb uns comptes expansius com els presentats pel govern espanyol “és més fàcil arribar a acords”.

El regidor de Presidència i de Pressupostos, Jordi Martí, ha explicat que en les pròximes setmanes el govern municipal farà una primera proposta per començar a negociar els pressupostos del 2021. Tan comuns com socialistes esperen aconseguir “l’àmplia majoria” obtinguda en l’aprovació dels comptes d’enguany, que amb la crisi de la Covid-19 han quedat desfasats i l’Ajuntament preveu tancar l’exercici amb unes pèrdues d’entre 150 i 160 milions d’euros

En aquests context, els Pressupostos Generals de l’Estat són el salvavides més ràpid per al consistori, ja que l’increment de la despesa previst pel govern espanyol permetria que els comptes barcelonins fossin fins i tot més ambiciosos que els d’aquest any. “Cal obrir un debat perquè tots aquests diners es puguin articular de manera que tothom se senti còmode”, ha afegit en un intent d’atraure els principals partits de l’oposició a la taula de negociació.

Més inversió

Collboni també ha volgut tenir un gest amb els partits independentistes i ha recordat que els gairebé 2.000 milions d’euros que corresponen a Catalunya suposen un increment del 48% respecte als últims pressupostos de Mariano Rajoy i que, a més, pràcticament permetrien donar compliment a la famosa Disposició Addicional Tercera de l’Estatut, ja que el pes de la inversió sobre el total territorialitzat se situa en el 16,5%, una xifra semblant al pes de l’economia catalana en el PIB espanyol. “Són un pressupostos bons per sortir de la crisi”, ha dit el primer tinent d’alcaldia.

Per la seva banda, Jordi Martí ha celebrat que els comptes espanyols es “carreguin la regla de despesa” que permetrà a ajuntaments com el de Barcelona fer servir el seu superàvit per invertir més o fins i tot per quadrar comptes i endeutar-se si calgués. “Els comptes presentats pel govern espanyol ens permetrien mantenir els nivells dels pressupostos actuals i fins i tot incrementar-los”, ha afegit. Tot i això, el regidor de Presidència ha lamentat que no s’hagi tornat a saber res del 3.000 milions que el ministeri d’Hisenda va prometre injectar als ens locals per fer front a la crisi de la Covid-19 ni dels 400 milions extra per compensar les pèrdues dels operadors de transport públic.

Un informe elaborat pel Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades calcula que la inversió total que correspon a la província de Barcelona creixerà un 50% i se situaria per sobre dels 1.300 milions d’euros. Aquesta xifra suposa una mitjana de 235 euros per habitant, molt més elevada que els 159 euros per habitant dels pressupostos del PP. Més del 90% d’aquestes inversions corresponen a infraestructures, en especial ferroviàries, on destaquen capítols com la xarxa de Rodalies, els accessos al port i a l’aeroport o actuacions a les estacions de Sants i Passeig de Gràcia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa