Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aquest és el comerç més emblemàtic de Barcelona, segons l’Ajuntament
  • CA

Fa més de 150 anys que es dedica a la venda de llet i derivats. És la Granja Viader, i el jurat dels Premis Comerç de Barcelona, que impulsa la Direcció de Comerç, Restauració i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, ha considerat que mereix el premi al comerç més emblemàtic de la ciutat perquè “el seu obrador sigui dels pocs que continuen actius dins la ciutat”. De fet, els Premis Comerç es divideixen en diverses modalitats i la del premi al comerç emblemàtic és una novetat d’aquesta 23a edició, igual que la menció especial a l’esforç i la resiliència del sector del comerç durant la pandèmia.

Granja Viader i el mític Cacaolat

Ubicada al barri del Raval, al carrer d’en Xuclà, 4, és una parada obligatòria per a tothom qui vulgui degustar productes de qualitat en un entorn que manté l’estètica dels locals amb solera de la ciutat, lluny dels dissenys clons del es cadenes de forn de pa que trobem als voltants de la Rambla.

Interior de la granja Viader

Però si per alguna cosa és famós aquest establiment és per la seva relació amb l’estimat Cacaolat, una beguda refrescant que va crear un pagès de Cardedeu. I aquest producte va néixer, justament, a la granja Viader. Per trobar els orígens d’aquesta beguda, que s’ha convertit en un símbol de Catalunya, hem de viatjar a principis del segle XX, quan el besavi de la propietària actual de l’establiment va deixar la feina al camp, a Cardedeu, per venir a la gran ciutat. I va trobar feina just al local del carrer d’en Xuclà, 4, en una lleteria. No perdia el contacte amb el camp i la natura, i els seus coneixements li van permetre fer d’aprenent. Poc a poc, va veure que el consum de llet era molt elevat i ja no estava associat només al consum quan estàvem malalts. Començava a ser una beguda refrescant.

Van passar els anys, i cap al 1925, el senyor Viader va viatjar a una fira internacional a Hongria i va tastar una beguda refrescant de llet amb cacau. I amb aquesta inspiració, la seva fàbrica, Letona, va començar a elaborar el Cacaolat, ben envasat perquè es pogués servir en granges i bars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa