Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Cercle i la Fira: “L’únic que demanem és que si truquem a CaixaBank sigui a Barcelona”
  • CA

El Cercle d’Economia i Fira de Barcelona han mostrat el seu vistiplau a la fusió de CaixaBank i Bankia i han reclamat que les decisions de l’entitat resultant es continuïn prenent des de Barcelona. “L’únic que demanem és que quan truquem a CaixaBank truquem a Barcelona”, ha apuntat el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, amb el suport del president de Fira de Barcelona, Pau Relat, que ha afegit que seria “desitjable” i ha fet una crida a “fer el possible” perquè sigui així. Ambdós ho han dit en un debat al Círculo Ecuestre, amb la participació del president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que de moment ha eludit pronunciar-s’hi. D’altra banda, ha assegurat que els PGE per afrontar la recuperació s’acabaran aprovant.

En el transcurs del Foro de Barcelona del Círculo Ecuestre, Faus ha assenyalat que el sector financer “és clau per a qualsevol economia” i que la fusió respon a un procés de concentració bancària afavorit pels reguladors. En aquest sentit, ha assegurat que prefereix que sigui una entitat catalana la que absorbeixi –amb una proporció de 3 a 1, ha recordat- que no a l’inrevés. Per això, ha reclamat que per despatxar amb CaixaBank no calgui “agafar el pont aeri” per anar a Madrid, com si per exemple passa amb el Banco Santander, que tot i tenir la seu a Cantàbria, les decisions es prenen des de la capital espanyola, ha dit.

Com a president d’una de les entitats fundadores de l’antiga Caixa d’Estalvis i Pensions, el màxim dirigent de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha evitat pronunciar-se fins que els consells d’administració de les dues entitats aprovin la fusió i el procés “arribi a bon port”. Tot i així, no ha amagat estar en la mateixa línia de Faus.

El debat també ha servit per posar sobre al taula els reptes que té Barcelona com a capital econòmica després de la crisi de la pandèmia. Pel president de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha afirmat que els efectes de la covid-19 haurà situat totes les ciutats “en el mateix punt de partida”, fent que s'”igualin per baix” i que, per tant, suposi una nova oportunitat per a la capital catalana.

“No desaprofitem el temps extra que ens dona una situació excepcional no desitjada”, ha afegit Relat, que veu en aquest context una “gran oportunitat” per repensar la ciutat a 15 o 20 anys vista. En aquest sentit, ha subratllat el paper de la Fira de Barcelona fa uns anys i que ha permès superar les de París, Milan i Londres. “La covid ens posa davant el mirall, deixem el curtplacisme”, ha reclamat Relat, que ha insistit en posar “les llums llargues” i pensar a llarg termini.

En la mateixa línia, el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha proposat “elevar la mirada” i ha advertit de la “lenta decadència” de Barcelona. Segons Faus, les ciutats que es consolidaran són les que es concentrin en les economies del futur, com la ‘biotech’, medicina i ciències de la vida i creïn ecosistemes i universitats al voltant. Ha posat l’exemple, a nivell els EUA, de d’Austin, Seattle, San Francisco i Boston, que actualment es troben per davant de capitals mundials com Nova York, Seattle, San Francisco i Boston.

Faus ha insistit en la idea que Barcelona comparteixi capitalitat amb Madrid i ha instat el govern espanyol a triar “si vol ser França o Alemanya”. En aquest sentit, ha deixat clar que “Madrid no serà mai París”, ja que la capital francesa suma 650.000 MEUR de PIB (33%), seguit de Lió, amb un 9%, i la Comunitat Madrid 220.000 MEUR, equivalent al 19% del PIB, el mateix que Catalunya. “Han d’entendre que afavoreix a Espanya hi hagi una segona capital econòmica molt potent, perquè Madrid no s’ho pot menjar tot”, ha comentat Faus, que ha lamentat que molts pocs apostin per aquesta idea ja que seria un “amortidor molt important” del conflicte polític actual.

Per la seva banda, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, s’ha mostrat optimista sobre una futura aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat i que vagin lligats als fons europeus que rebrà l’Estat per afrontar la recuperació econòmica després de la covid-19. Per això, ha exigit a les forces polítiques “aparcar” les diferències ideològiques. “Estem jugant amb la vida de moltíssimes empreses i llocs de treball”, ha avisat.

Dures crítiques a Colau

En un altre punt de la seva intervenció, el president de Foment ha tornat a carregar contra les polítiques de mobilitat de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui ha acusat d'”estar-se carregant els comerços”. Sánchez Llibre ha insistit que hi ha 150.000 llocs de treball en perill i ha criticat els “plantejaments sectaris” de l’alcaldessa, unes afirmacions que ha desembocat en una ovació per part dels assistents al debat, que ha tingut lloc a la seu del Círculo Ecuestre en un format presencial i telemàtic.

Tampoc s’ha escapat dels retrets el Govern per l’augment de la pressió fiscal a empreses i classes mitjanes amb “impostos confiscadors” i plantejaments com lleis com la de regulació del lloguer. “No deixen ser taques negatives”, ha lamentat el president de la patronal, que avisa que això allunya els inversors de la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa