Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’economia de Barcelona torna al ritme de creixement previ a la pandèmia
  • CA

“Cert retorn a una trajectòria de moderat creixement”. Així defineix l’Ajuntament de Barcelona l’evolució del producte interior brut (PIB) a la capital catalana, després d’anotar un augment del 3,5% durant el tercer trimestre de 2021, respecte dels dotze mesos anteriors. Aquest valor suposa un retorn a les xifres d’abans de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, que va causar un sotrac econòmic a nivell local, català, europeu i fins i tot mundial. Aquest valor se situa a nivells similars al ritme de creixement de l’economia barcelonina dels anys 2015, 2016 i 2017, quan el PIB va pujar un 3,2%, un 3,2% i un 3,8%, respectivament.

“Res gaire diferent del que succeeix al nostre entorn, amb taxes de creixement del 4,1% a Catalunya i del 3,4% a Espanya”, explica l’Ajuntament. Qui empeny a l’alça el PIB és el sector dels serveis, “la principal base productiva de la ciutat”. De fet, és el que més creix amb diferència a Barcelona; ho fa en un 4,4%, segons les últimes dades que exposa el municipi. També dins dels serveis, les activitats relacionades amb les administracions públiques, l’educació, la sanitat, i els serveis socials, “que van caure menys amb la pandèmia”, puntualitza l’Ajuntament, registren ara taxes de creixement més moderades (0,7%).

Per àrees, el comerç, l’hostaleria, el transport, la informació i comunicacions creixen un 9,3%. L’agricultura ho fa en un 2,8%. I la indústria en un 2,3%. Malgrat tot, encara persisteix “un context de volatilitat que a més ha estat acompanyat de significatives revisions de les previsions institucionals”.

Caigudes del 31% durant el pitjor de la pandèmia

Durant el pitjor de la pandèmia es van assolir xifres de pèrdua de producte interior brut històriques. Per exemple, durant el segon trimestre de 2020, el trimestre posterior a la implantació de les mesures restrictives de moviment implantades pel govern espanyol, el sector de la construcció va caure un 31,3%. Un daltabaix insòlit. El comerç, l’hostaleria, el transport, la informació i comunicacions van seguir la mateixa línia, amb una reducció del PIB del 26,8%. La indústria aquell mateix trimestre va baixar un 15,4%, l’agricultura un 2,3%. El sector serveis en el seu conjunt, al seu torn, un 18,2%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa