Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les dones i la tecnologia, una relació d’amor-odi enquistada
  • CA

La tecnologia forma part de la quotidianitat i cada vegada més gent es dedica a la innovació. Tot i això, el percentatge de dones que trien carreres científiques i tecnològiques encara és molt baix a causa de l’estigma que hi ha de les carreres Stem. En altres paraules, “les dones no es veuen vàlides per estudiar carreres tecnològiques perquè la societat sempre ho pinta així”, explica Elisenda Bou cofundadora de Vilynx, una empres tecnològica catalana. Així doncs, la relació de les dones amb la tecnologia no avança, s’ha estancat i “per moltes iniciatives que hi hagi encara és insuficient”, recalca Vanessa Estorach, cofundadora de WiM -l’empresa que intenta reclutar dones referents per presentar congressos-.

Durant una conferència al Mobile World Congress (MWC) -organitzada per Esade- aquestes dues expertes en tecnologia han explicat la seva visió sobre l’ecosistema i han recordat que, per molt que es normalitzi la tecnologia, sembla que les dones no la veuen com una opció. “Hi ha dos grups de dones, les que sempre han volgut dedicar-s’hi i les que volen fer-ho, però no reben el feedback necessari per fer el pas”, ha lamentat Bou. Així doncs, entre la falta de referents i l’estereotip que diu que és un món d’homes, cada vegada més dones descarten l’opció de dedicar-se a les ciències. “Tot i que hi ha molts programes per ajudar a les noies i assessorar-les, encara hi ha molta resistència per part del sector”, ha recordat Estorach.

Ambdues expertes, però, també s’han centrat en les dificultats un cop ja has decidit dedicar-te a una carrera Stem. De fet, han afegit que “no acabes mai de sentir que et pertoca aquest sector”, en paraules de la cofundadora de WiM. “Et sents molt sola i aquesta soledat et fa pensar que has d’estar constantment provant i justificant que ets vàlida per la teva feina“, ha descrit Bou. En aquest sentit, ambdues tecnòlogues han coincidit en dir que no han tingut mai feedback i, per tant, han hagut de fer el camí soles, sense trobar aquest punt de suport amb altres dones: “La raó per la qual vaig crear la meva companyia va ser per tenir un espai on conèixer i compartir coneixement amb altres dones, així com visibilitzar la part femenina de la tecnologia”.

La bretxa salarial, una cursa de fons

La diferència de sous entre homes i dones no només afecta al món de la tecnologia, de fet és un problema generalitzat en qualsevol sector. Estorach ha explicat que segons les últimes dades que ella ha consultat, el sector de la tecnologia té menys diferències de salari que d’altres sectors, “estem parlant d’un 25%”, ha esmentat la directiva. Tot i això, també han remarcat que no hi ha gaires dones disposades a treballar en el sector i que actualment només un 30% dels treballadors tecnològics són dones i si parlem de dones en equips directius la xifra baixa fins al 22%.

A part, Bou també ha esmentat que les noves lleis permeten que la bretxa es redueixi. “Actualment, hi ha molta més claredat en els números d’una companyia i és més fàcil detectar les injustícies“, ha dit la directiva i fundadora de Vilynx. Així doncs, la situació no sembla ser tan problemàtica com en altres sectors, però també cal tenir en compte, tal com han explicat, que “encara són una minoria les dones en aquest sector”.

La tecnologia és un sector masculí

Un dels grans problemes de les dones en carreres tecnològiques -i en general en qualsevol sector- és el mansplaining, que es considera aquell moment on un home sent la necessitat de repetir el mateix que ha dit una dona perquè s’entengui. “Jo m’he trobat en aquestes situacions i és molt incòmode i al final optes per callar, però això és un error“, ha recordat Estorach. Pel que fa a Bou, ha explicat que es necessita educat a les nenes per saber fer front a aquestes situacions: “Hem de demostrar amb referents i educació que la igualtat és l’única opció”.

“Des de petits ens ensenyen que hi ha coses per nens i coses per nenes”, ha dit Estorach. A més, la directiva ha afegit que ella intenta educar al seu fill en la igualtat, però és complicat anar a contracorrent de l’estereotip: “Hi ha vegades que el meu fill em diu que no pot jugar amb nines perquè és cosa de nenes”. Així doncs, la societat ja crea aquesta diferència i un cop som adults ja hi ha poques coses a fer. Tot i això, Bou també ha volgut llançar un missatge i ha recordat que “els referents femenins en la tecnologia són reals”, ja que elles en són un exemple: “Anem pel bon camí”, ha conclòs Estorach.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa