Comerciants i restauradors demanaran dilluns a Collboni ajornar taxes i impostos

L'Ajuntament els ha convocat a una reunió telemàtica a la tarda | Barcelona Comerç reclama a l'Estat "mesures urgents i extraordinàries"

Comerciants i restauradors tenen cita dilluns a primera hora de la tarda per reunir-se de forma telemàtica amb el govern municipal. Convocats fa tres dies per la primera tinença, que lidera Jaume Collboni, els representants del teixit econòmic de proximitat exposaran al consistori la necessitat imperiosa de mesures fiscals per evitar que el coronavirus s’emporti per davant els petits negocis. No volen que la cita es converteixi en un mer protocol, encara que tingui lloc un dia abans del consell de ministres espanyol que dictarà un paquet d’ajudes econòmiques d’àmbit estatal.

“Ja els hem fet arribar, en públic i en privat, un missatge molt clar: la reunió ha de ser per anunciar mesures que alleugereixin la situació crítica de les empreses; si és només per escoltar-nos i acompanyar-nos, és fer-nos perdre el temps”, exposa amb contundència el Gremi de Restauració de Barcelona, en declaracions al TOT Barcelona. “Ara no es tracta d’escoltar-los, ara les administracions han de donar solucions cada una dins del seu àmbit de competències”, insisteixen.

Fonts de Barcelona Comerç detallen a aquest diari que s’insistirà en la necessitat de reduir o ajornar taxes i impostos, com ja es va demanar per la cancel·lació del MWC. I es recordarà que caldran més ajudes: entre les propostes dels comerciants hi ha la supressió temporal de l’IBI o la convocatòria de subvencions per pal·liar la falta de liquiditat en els negocis més afectats, especialment els que tenen diversos treballadors –i per tant nòmines a càrrec–.

Tanmateix, les mateixes fonts reconeixen que el consistori és l’administració amb menys incidència directa en l’abordatge econòmic de la crisi i, conscients d’aquest punt, també reclamaran a Collboni que pressioni a la Generalitat i l’Estat –on governen PSOE i Podemos, com al consistori– perquè les mesures decretades l’endemà tinguin en compte la situació d’emergència dels negocis de barri. 

Els eixos comercials reclamen a l’Estat “mesures urgents i extraordinàries”

A més, Barcelona Comerç ha reclamat “mesures urgents i extraordinàries per fer front a la suspensió de l’activitat comercial”, en un comunicat recollit per l’agència ACN. L’entitat reclama que el govern espanyol asseguri la liquiditat de les empreses i suspengui l’obligació de què hagin de pagar les cotitzacions i que “es contempli l’accés dels treballadors a la protecció per desocupació sense exigir període de carència i sense perjudici del reconeixement de futures prestacions per desocupació”. A més, demana que es simplifiquin i agilitzin els procediments en els expedients de regulació temporals d’ocupació (ERTOs) amb efecte retroactiu i que hi hagi una moratòria o anul·lació de qualsevol taxa o impost previst.

Barcelona Comerç també considera que “és absolutament necessari i urgent posar en marxa una línia d’avals públics suficient que faciliti l’accés al crèdit per part de les empreses, especialment de pimes i autònoms”. Demana “ajornaments i fraccionaments de pagaments de forma automàtica i sense interessos per un termini suficient per a tots els pagaments tributaris que hagin de realitzar les empreses que pateixin de manera significativa una caiguda en els seus ingressos o un increment de les despeses pel COVID-19”. També sol·licita que “s’accelerin les devolucions tributàries pendents”, reclama a les administracions públiques que “abonin immediatament als seus proveïdors les factures pendents” i que acordi “una moratòria per als pagaments de lloguers i hipoteques de locals comercials i facilitar la reestructuració d’altres despeses com el pagament de subministraments o les despeses financeres”.

Més informació

Nou comentari