Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Compra compulsiva als supermercats malgrat l’abastiment garantit
  • CA

Els supermercats de Barcelona han començat la jornada aquest divendres amb grans cues i frenesí de compres, per tercer dia consecutiu. L’acumulació d’aliments i productes de primera necessitat, per por a un confinament a causa del coronavirus, ha protagonitzat de nou les grans superfícies. El sector remarca que l’abastiment està sobradament garantit i que la ciutadania podrà seguir omplint la despensa fins i tot en poblacions on es decretés l’aïllament obligatori. Tot i les fotografies virals d’estanteries buides al vespre, l’endemà els prestatges tornen a estar plens. Només alguns productes molt concrets, com hidrogel per a les mans, llegums cuits i paper de vàter, tenen momentàniament dèficits d’estoc.

Perquè no faltin productes a les estanteries, la T. –prefereix mantenir l’anonimat– lamenta que porta una setmana “non-stop”. Ella és treballadora d’un Bonpreu força gran del districte de Sant Martí: “S’han hagut d’incrementar les comandes però el personal no varia, per tant hi ha camions extres amb molta feina extra dins la botiga. Hem hagut de fer més hores per poder reposar durant la nit perquè l’endemà tota l’estona són cues, cues i cues”. “Avui a les 9 del matí ja hi havien moltes persones esperant”, exemplifica.

Cua esperant per passar per caixa | A.G 

Tanmateix la T. considera que la situació és un caos perquè “la gent compra a burrades”: “Molta gent que ve a fer la compra del dia veuen que no troben menjar i es produeix un efecte crida, no donem gairebé a l’abast”, es lamenta. “Avui ja estem posant els productes que havien de ser per demà”, afegeix.

Prestatges buit després de poques hores | A.G 

“Això és per tornar-se boig!”, exclama una clienta de mitjana edat al Mercadona. No és per menys: només 20 minuts després de l’obertura del supermercat ja hi ha prestatges buits i llargues cues. Les seccions on falta producte són, sobretot, les de les aigües i paper higiènic. Tanmateix una encarregada del Mercadona del Mercat de Poblenou és optimista: “Clar que hi ha més gent comprant, però com pots veure no falta cap producte perquè fem reposició constant. Ara a la tarda arribarà un camió i després un altre a la nit”, explica.

Una de les dlientes que ha arribat més d’hora per fer cua al Mercadona s’entreté fumant a la porta i comentant amb les amigues “la bogeria de la gent”. “Estem seguint els passos d’Itàlia i com que allà la gent ha hagut de ser confinada, tothom vol prevenir”, explica.

Garantia d’abastiment en menys de 24 hores

El Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CECAC), que agrupa supermercats com Mercadona, Condis, Àrea de Guissona, Dia o Consum i moltes firmes distribuïdores, insta a la calma i a la confiança en la logística. “Garantim totalment el subministrament, el nostre sistema logístic està preparat per afrontar puntes de consum com aquesta”, expliquen fonts de la patronal.  “La distribució alimentària a Catalunya és un dels sectors més eficients d’Europa!”, tranquil·litzen. Admeten que la gran demanda de productes relacionats amb la prevenció del COVID19 com els gels higiènics ha tensat l’estoc, però asseguren que ja treballen amb els proveïdors per “garantir la disponibilitat d’existències” en breu.

“S’estan viralitzant molt les imatges dels lineals buits, però per a nosaltres l’important és que avui els supermercats han pogut obrir a les 8h amb tots els passadissos plens”, contraposa el CECAC. “És lògic que al final del dia estiguessin buits, amb aquest punt de psicosi que hi ha hagut i amb la ciutadania comprant aliments de forma compulsiva”, justifica. Tot i així, recorden que “es poden fer arribar productes a tots els establiments en menys de 24 hores” i que tenen acords amb els Mossos d’Esquadra i les policies locals perquè els camions entrin fins i tot en poblacions confinades com Igualada.

Cansament i molta paciència

El repunt de feina es nota entre els treballadors: “Això és insuportable!”, li diu una empleada d’un supermercat a una compradora. “Hauràs de tenir paciència, eh?”, li aconsella l’altra. Malgrat la situació excepcional, les converses entre els clients són les de sempre: “Taronges de les altres n’has agafat? Només mandarines? Hauries d’haver agafat un carro més gran, ja t’ho he dit!”, comentava una parella.

“Falta carn”, explica la responsable del supermercat | A.G 

Al Consum del Centre de la Vila, a la Vila Olímpica, l’estampa es repetix. Alguns prestatges buits i treballadors que coincideixen en què això és inusual. “La gent…”, diu lacònica l’encarregada del supermercat. I afegeix: “Això no és d’avui, fa dies que dura i no sabem quan s’aturarà”. Troba que “falta carn, sobretot” però la reposició també va a tota màquina.

Al Mercat de Santa Caterina, La Cansaladeria del Pere Font i la Concha Ibáñez ha notat un augment de la venda i del moviment al mercat. “Avui, comparat amb el passat divendres, no té res a veure”, explica ella. El Pere Font comenta que el client és sobretot l’habitual “però que està comprant una mica més per si de cas”. 

La Cansaladeria al Mercat de Santa Caterina | A.G 

Horaris més amplis a Madrid que a Barcelona

La patronal espanyola de supermercats ACES reconeix que Barcelona i Madrid viuen dies de compra compulsiva d’aliments. Recorda que la liberalització d’horaris a la capital espanyola permet als establiments obrir 24 hores i apunta que això ha alleugerit una mica les cues respecte a Barcelona. “La tarda de dijous i aquest divendres al matí s’ha produït una major afluència de clients, accentuada per les limitacions d’horari”, assenyala Aurelio del Pino, president de l’entitat que agrupa grans cadenes com Auchan, Carrefour, Eroski i Lidl.

“A Catalunya hem de tancar a les 21 hores mentre que en altres territoris tenim més flexibilitat i en moments com aquest podem oferir més hores de servei i demanar als nostres clients que vinguin més escalonats”, agrega. Tot i així, insisteix, “el consumidor ha d’estar tranquil” i fer servir “el sentit comú en les compres” perquè “com s’ha pogut comprovar” l’abastiment de les botigues s’ha produït sense dificultat durant la nit. “Les empreses estan preparades tant per l’escenari actual com per si s’elevés el nivell d’alerta”, remarca. Demana a la població, per tant, que compri “el que normalment necessita” i que sigui “conscient que en qüestió d’hores es tornen a reposar tots els productes”.

Buit en l’espai de les ampolles i garrafes d’aigua | A.G

Els sindicats demanen conciliació i reforços de personal

Els sindicats segueixen atentament el sobreesforç d’atenció al client que s’està vivint als supermercats, per comprovar que es compleixin els drets dels treballadors i no hi hagi abusos patronals. Portaveus de CC.OO. i UGT, consultats per aquest diari, coincideixen en remarcar que “el comerç no fa teletreball i les famílies no tenen com cuidar els nens sense les escoles obertes”. Han rebut alguna “queixa puntual” però subratllen que el sector està abocat a atendre aquesta situació excepcional.

Molts supermercats de proximitat es veuen empesos a augmentar el personal per l’allau de compradors, explica Francesc Garcia, responsable de la Federació de Serveis de CC.OO. “Aconsellem a les empreses que en lloc de fer doblar jornada a treballadors, tirin d’ampliacions als contractes temporals“, diu. “Hi ha molta temporalitat al comerç, molta gent a 20 o 30 hores setmanals a qui se’ls pot oferir allargar-les a 40 hores per atendre aquest pic”, exposa. També han recomanat als locals petits de barri “tancar la botiga de tant en tant per fer entrar als clients de 10 en 10 o de 20 en 20”.

Toni Díaz, responsable de grans superfícies a UGT, indica que el sindicat està “negociant amb les empreses mesures de conciliació” però reconeix que “és fotut trobar una mesura que acontenti a tothom”. Si bé algunes firmes han posat facilitats a les famílies amb menys xarxa de suport, a través de dies de vacances o llicències retribuïdes, altres no hi estan gaire disposades.

Una senyora estira el braç per agafar un dels últims rotllos de paper higiènic | A.G

Afirma també que hi ha una certa “preocupació” entre els dependents per l’exposició al virus i la resposta desigual de les empreses. “Treballem de cara al públic, en contacte amb molta gent, i en poblacions grans com Barcelona hi ha aglomeracions importants”, recorda. “Algunes empreses han posat recursos a disposició de la plantilla, com gel higiènic, mascaretes i guants, però altres no en tenien a mà i simplement els diuen que es vagin a rentar les mans tants cops com calgui”, compara.

Els clients també tenen por i sovint les mesures de precaució tenen doble funció: protegir al treballador i calmar al consumir. “Els empleats ja es renta sovint les mans i sovint també disposen de guants per no tenir contacte amb el producte”, sosté Garcia, de CC.OO. “La gent està molt neguitosa, però no podem anar amb un escafandre per la botiga!“, ironitza. A falta de recomanacions específiques del Ministeri de Treball, afegeix, els comitès de seguretat i salut ofereixen recomanacions per minimitzar riscos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafí Bandarra i Grataconys a març 14, 2020 | 09:46
    Serafí Bandarra i Grataconys març 14, 2020 | 09:46
    Son ximples,completament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa