Collboni reivindica que els fons europeus acceleraran “la transformació de Barcelona”

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha assegurat que els fons Next Generation “ajudaran a intensificar, accelerar i escalar la transformació de Barcelona”. En una taula rodona amb altres ciutats europees en la segona jornada del 18è Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia celebrat a Foment del Treball, Collboni ha anunciat que la capital catalana destinarà 1.800 milions d’euros a inversions en els propers cinc anys. “D’aquesta quantitat, 672 milions aniran destinats a promoció econòmica, en el marc de la nova agenda econòmica de la ciutat, el Barcelona Green Deal”, ha precisat el primer tinent d’alcaldia, que també ha volgut reivindicar el paper del món local en la gestió dels fons europeus.

En aquest sentit, Collboni ha fet “una triple crida” a la col·laboració publico-privada, a la col·laboració institucional per alinear objectius i al sector públic local per garantir que els Next Generation “arribin a tota la ciutadania, a l’últim poble i a l’última pime”. En paral·lel, el primer tinent d’alcaldia ha celebrat igualment el retorn del Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia a Barcelona després de sis anys. “Un fet que demostra que tornem a estar preparats per jugar el paper que ens pertoca en una setmana en què la ciutat s’ha reposicionat en termes de centralitat del debat econòmic a Espanya”, ha reflexionat en veu alta Collboni, tot fent referència a la celebració en paral·lel de les jornades del Cercle d’Economia a la capital catalana.

El primer tinent d’alcaldia de Barcelona ha compartit taula de debat amb el conseller d’Urbanisme, Ecologia i Agricultura de l’Ajuntament de Milà, Pierfrancesco Maran; la cofundadora de la start-up barcelonina Saye, Marta Llaquet; i la confundadora de la italiana Bookabook, Emanuela Furiosi.

Poc després, ha estat el torn del vicepresident de la Comissió Europea i Alt Representant de la UE, Josep Borrell, que també ha volgut destacar la tasca d’Espanya i Itàlia per aconseguir els actuals fons europeus Next Generation. “Calia una resposta innovadora i es van necessitar trencar molts tabús. No va tenir res d’automàtic”, ha recordat Borrell, que ha volgut aplaudir la tasca en les negociacions del primer ministra italià, Giuseppe Conte, i del president espanyol, Pedro Sánchez. “Si avui els fons europeus són una realitat és gràcies a l’actitud combativa, la determinació i la resiliència de Conte i Sánchez. Són dos dels principals artífexs del pacte”, ha volgut deixar clar l’Alt Representant de la UE.

Sobre política exterior, Borrell ha defensat que l’experiència d’Espanya i Itàlia davant la crisi migratòria sigui la base per a una futura política europea comuna sobre migració. “Les divergències entre els països de la UE són molt grans actualment. Necessitem una posició conjunta tant per raons humanitàries com pel propi interès dels estats membres”, ha comentat el vicepresident de la Comissió Europea i Alt Representant de la UE. Igualment, Borrell ha instat els països mediterranis a “comprometre’s” en un procés de negociació amb Israel i Palestina per evitar una altre episodi de violència i ha reivindicat el paper de l’OTAN: “És insubstituïble per assegurar la nostra seguretat territorial”, ha conclòs.

Per la seva banda, el president del Parlament Europeu, Davide Sassoli, ha apostat per intervenir “amb pragmatisme” en matèria de migració i ha exigit una gran iniciativa europea per “salvar el Mediterrani”. “S’hauria d’acabar el morir al Mediterrani, és moment d’una reflexió”, ha apuntat Sassoli, que es mostra partidari a crear corredors humanitaris que permetin “una distribució equilibrada” dels fluxos migratoris i que tinguin en compte les necessitats dels mercats laborals dels estats membres de la UE.

Finalment, l’exlíder d’Unió Democràtica i coordinador del Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia, Josep Antoni Duran i Lleida, ha reiterat el suport al president espanyol, Pedro Sánchez, amb els indults i l’aposta “pel diàleg amb Catalunya”. “Hi estic d’acord des de fa molt de temps, però serà un camí llarg i no serà fàcil”, ha alertat Duran i Lleida. “Entre tots s’està intentant tornar al camí de l’estabilitat, però cal ser prudent i no caure en triomfalismes”, ha continuat l’exlíder d’Unió, que ha assegurat que a Catalunya ha guanyat en els darrers anys “un domini exagerat dels sentiments”. “La tasca dels polítics és racionalitzar aquests sentiments. Quan els polítics cavalquen a cavall dels sentiments, per interessos partidistes, el cavall es desboca”, ha comparat Duran i Lleida.

“Quan Barcelona només vol ser la capital de Catalunya, és quan comencen els problemes”, ha conclòs l’exlíder d’Unió i coordinador del Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia.

Comentaris

  Aaaaah ! Juny 19, 2021 | 21:25
  Transformació... en un part temàtic turístic.
  Barceloní. Juny 20, 2021 | 08:11
  Doncs jo dubto moltíssim que els barcelonins veiem un sol euro dels fons europeus; els que no vagin- com ha de ser- a les butxaques dels governants del moment, anira pe tot menys a Catalunya.
  colau.collboni per BCN sigui el SENEGAL Juny 20, 2021 | 11:36
  Amb successions i patrimoni a bcn nomes queden menas, okupes, drogates i jubilats. Madrid us dona mil voltes, morts de gsna d'esquerres dr la caritat univerdal

Nou comentari