Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau signa la pau amb la Maquinista, que reduirà a la meitat la seva ampliació
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona i el grup immobiliari propietari de la Maquinista, Unibail-Rodamco-Westfield (URW), han signat la pau i després d’anys de negociacions i processos judicials han arribat a un acord per transformar els entorns del centre comercial, que finalment reduirà a la meitat la seva ampliació i permetrà la construcció de més pisos i equipaments al barri del Bon Pastor. El projecte, impulsat pel govern de Xavier Trias al final del seu mandat, estava aturat des del 2016 per les reticències que despertava en l’equip de govern d’Ada Colau.

El planejament aprovat pel govern de CiU preveia una ampliació de la superfície comercial de la Maquinista de fins a 42.000 metres quadrats –que ara queda reduïda a la meitat– i permetia aixecar edificis de fins a 25 pisos, a més de la construcció de l’Escola la Maquinista. Amb el nou acord, s’incorpora al projecte una parcel·la de sòl públic per poder construir més pisos i al mateix temps reduir l’alçada dels edificis i, a més, s’aconsegueix separar l’escola de la resta del projecte.

“Volíem una solució millor perquè el centre comercial s’obrís més a Sant Andreu i al Bon Pastor”, ha dit la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, durant la presentació de l’acord, a la qual també ha assistit la directora general d’URW a l’estat espanyol, Marilyne Mesiano. La directiva s’ha mostrat molt satisfeta amb el pacte, que permet deixar enrere els tribunals i seguir amb les inversions que la companyia –que també és propietària del centre comercial Glòries– ha fet per millorar la Maquinista durant els últims anys.

Proposta de futur

La futura ordenació urbanística dels entorns de la Maquinista limita el creixement del centre comercial a la meitat, passant de 42.000 a 21.000 metres quadrats. La meitat restant de terreny es destinarà a fer més habitatge, oficines, coworkings, gimnasos i comerços. L’acord també preveu que en el futur es pugui reduir encara més l’espai comercial i compensar-ho amb una ampliació a les Glòries, on la companyia podria fer oficines amb un màxim de 10.000 metres quadrats de superfícies.

Pel que fa a l’habitatge, la reducció de l’ampliació del centre comercial permetrà construir fins a 812 pisos –el 40% dels quals seran de protecció oficial–. En l’anterior planejament es preveia fer uns 625 pisos. A més, la incorporació al projecte d’una parcel·la adjacent propietat de l’Ajuntament de Barcelona possibilitarà rebaixar l’altura màxima dels nous edificis, que passarà de 25 a 17 pisos. En aquest terreny s’hi ubicaran tots els pisos de titularitat pública, que seran poc més de 200 del total.

Així mateix, Unibail-Rodamco-Westfield construirà un aparcament subterrani de 860 places, 1.200 menys que en l’anterior proposta, i invertirà dos milions d’euros per fomentar modes de transport no contaminants. Per últim, l’Escola la Maquinista se separa de la resta del centre comercial amb una parcel·la pròpia d’equipament públic de gairebé 2.500 metres quadrats, amb la qual cosa el centre educatiu disposarà de suficient espai per una futura ampliació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa