Colau obre un nou front amb el Port per l’impacte ambiental de la importació de soia

El consistori analitza l'activitat en el marc de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible

L’Ajuntament de Barcelona alerta el Port de l’impacte ambiental que provoca la importació de soia i l’insta a qüestionar-se el seu paper. Segons una anàlisi feta per l’organització GRAIN per encàrrec del consistori, el 44% del total de faves de soia importades per l’Estat entra a través del Port de Barcelona i es destinen sobretot a la producció de pinso. L’informe apunta que la soia que entra al Port representa unes 230.000 hectàrees de desforestació a la regió brasilera d’El Cerrado, l’equivalent al 14% de tots els boscos de Catalunya. A més, recull que el processament de les 750.000 tones de soia que arriben anualment del Brasil representen un 2% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de Catalunya. Les faves es processen a les instal·lacions que tenen Cargill i Bunge al Port per fer farina de soia i atendre la demanda de pinso.

Sobre això, el consistori apunta que el Port de Barcelona exerceix “un paper més que rellevant” tant en les importacions de soia com en el processament i la distribució dins la indústria ramadera catalana. En concret, assenyala que és l’Autoritat Portuària qui facilita l’activitat econòmica dels seus concessionaris i genera condicions per a la competitivitat. A més, afegeix que, en alguns casos, s’estenen els contractes de concessió a canvi d’inversions per part de les empreses concessionàries. “Aquesta situació forja l’estreta relació amb multinacionals com Cargill i Bunge, i promou que aquestes consolidin la seva posició dominant en el sector agroindustrial”, assegura l’Ajuntament, que recorda les crides mundials a la descarbonització de l’economia.

“Per aquest motiu, i tenint en compte la situació actual de crisi ecològica, econòmica i sanitària, l’Ajuntament insta al Port de Barcelona a qüestionar el seu propòsit final per maximitzar el trànsit de productes i buscar els espais d’acció i influència per a contribuir a la construcció d’un sistema alimentari sostenible“. Per últim, l’informe també posa en relleu l’impacte del consum massiu de proteïna animal i la necessitat de rebaixar i substituir el consum de carn industrial per carn ecològica. Barcelona ha encarregat l’anàlisi coincidint amb el fet que aquest 2021 ostenta la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible.

Nou comentari