Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Balanç agredolç de Colau dels microcrèdits de l’Estat als llogaters
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha escollit molt les paraules a l’hora de valorar les mesures econòmiques del govern de l’Estat anunciades aquest dimarts al migdia, en especial els microcrèdits per als llogaters de petits propietaris. “No és la mesura de màxims que haguéssim volgut, però és un govern de coalició i poden haver-hi diferents sensibilitats”, ha justificat. La líder dels comuns a Catalunya ha defensat el paquet d’ajudes com un “avenç molt i molt important” i una “novetat” després de les “polítiques neoliberals” durant la crisi financera, però ha lamentat que el PSOE no hagi acceptat anar més enllà i obligar als grans propietaris immobiliaris a condonar mensualitats senceres, com volia el partit violeta. 

El soci petit del govern espanyol volia quitances del 100% i no només de fins al 50% per als grans tenidors, cosa que els ministres de Pedro Sánchez han bloquejat des del primer moment. Els posseïdors de més de 10 pisos i les empreses hauran d’oferir als inquilins vulnerables una rebaixa a la meitat del lloguer durant 4 mesos com a màxim o bé un ajornament del pagament de 4 mensualitats a retornar en els següents tres anys. 

“És evident que els grans tenidors haurien de tenir més responsabilitat, perquè poden assumir la totalitat dels 4 mesos”, ha afirmat Colau. “Sabem que hi havia un debat”, ha reconegut l’alcaldessa. Tot i assumir que l’acord final “no és satisfactori per a tothom”, ha insistit que una quitança del 50% de les quotes “és bastant important”. 

Desautorització a Martín per cobrir Iglésias

Quan l’arrendador sigui un petit propietari –un particular, no una empresa–, existirà també l’opció de la moratòria per no serà obligatòria. Per compensar-ho, l’Estat posa a disposició dels arrendadors una línia de microcrèdits a interès zero i a retornar en 6 anys –ampliables a 10– per fer prorratejar el pagament de fins a 6 rebuts.

Si bé la regidora d’habitatge de Colau, l’exdiputada Lucía Martín, criticava diumenge que “no té sentit” obligar als inquilins a “endeutar-se” amb l’Estat, avui l’alcaldessa l’ha desautoritzat afirmant que “no és un endeutament dels llogaters”. Així, ha posat per davant la promesa d’Iglésias que cap llogater vulnerable serà desnonat per no poder pagar aquests préstecs públics: “Aquest és el missatge fonamental”, ha resolt. 

També ha celebrat que finalment la Moncloa hagi acceptat distingir grans i petits tenidors. També ha subratllat la suspensió durant 6 mesos dels desnonaments i la pròrroga automàtica dels contractes de lloguer que estiguin a punt de vèncer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa