Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El TSJC pressiona de nou per tancar la cimentera Lafarge
  • CA

La històrica cimentera Lafarge, a l’entrada nord de Barcelona, ha rebut una nova clatellada judicial que l’acosta una mica més a un final d’activitat forçós. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha instat a la Generalitat de Catalunya a preparar-ne el “tancament, clausura i precinte”, arran del recurs interposat pels veïns del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac, limítrof amb Nou Barris (Barcelona).

En una nova interlocutòria, difosa per l’agència ACN, els magistrats urgeixen a enllestir plans de contenció per quan es produeixi el tancament. No obstant, apunten que l’aturada pot esperar a que la sentencia sigui ferma, pel que no seria en cap cas imminent. La petició judicial és fruit d’una decisió del passat octubre que tomba la llicència ambiental que la Generalitat havia concedit a Lafargue per mantenir la seva activitat de producció de ciment. L’havien impugnat els veïns, que fa anys que critiquen la contaminació a la zona.

El departament d’Acció Climàtica ha declarat que no iniciarà cap tràmit fins que la sentència sigui definitiva, el que podria trigar força a produir-se perquè els afectats poden presentar un recurs de cassació. Per això, l’empresa va instar la Generalitat la setmana passada a tramitar una nova llicència ambiental: si la rep abans que sigui ferma la sentència podria mantenir l’activitat. La fàbrica és centenària: va obrir portes el 1917 i dóna feina a 300 famílies, segons els sindicats.

Els veïns denunciants han celebrat la interlocutòria perquè va en la línia d’impedir l’activitat a una empresa per no disposar d’un permís ambiental vigent. “Contamina i es troba massa a prop de la població”, ha asseverat el president de l’entitat, José Luís Conejero.

Malestar laboral

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, també ha pressionat la Generalitat perquè faci preparatius. En aquest cas, laborals. Campos (Comuns) és partidària del tancament, però ha demanat a la Generalitat que tingui en compte la plantilla que quedaria al carrer si finalment la fàbrica de ciment ha de plegar. “Entenem la preocupació dels treballadors i instem la Generalitat i la direcció de l’empresa perquè garanteixin el futur laboral dels empleats”, ha dit. L’alcaldessa culpa el Govern d’haver creat “inseguretat jurídica” amb la llicència tombada.

Protesta de treballadors de la cimentera Lafarge, a Montcada i Reixac / ACN – Albert Segura

Una trentena de treballadors de Lafarge han fet una protesta davant del consistori vallesà aquest dilluns i s’han reunit amb Campos a porta tancada per intentar convèncer-la de la continuïtat de la planta. No han aconseguit acostar posicions.

Els treballadors rebutgen el tancament: “300 famílies ens quedarem al carrer, nosaltres som les víctimes”, ha criticat la presidenta del comitè d’empresa de Lafarge, Conxi Jiménez, en declaracions a l’ACN. “Volem que ens donin una explicació de per què volen que la cimentera tanqui, sabem que tot ve d’un error en la tramitació ambiental per part de la Generalitat, i això ho aprofita l’Ajuntament per demanar el tancament de la fàbrica”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa