Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cetaqua adverteix Colau que la seva recerca està en perill si es redueixen les tarifes de l’aigua
  • CA

El Centre Tecnològic de l’Aigua –Cetaqua, un organisme format per Aigües de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC)–  ha advertit a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que una reducció d’ingressos en l’àmbit de l’aigua compromet “seriosament” la seva activitat. Li han fet arribar el missatge amb motiu de la baixada de tarifes d’un 5,7% prevista per al 2020.

En una carta enviada a Colau, l’organisme subratlla que la seva realitat està “indissolublement unida a l’empresa mixta Aigües de Barcelona, ​​ja que la contribució econòmica d’aquesta companyia constitueix un suport essencial” per al desenvolupament de l’activitat científica de l’entitat.

“Sense la contribució econòmica d’Aigües de Barcelona a Cetaqua, el projecte de coneixement que representem queda molt seriosament compromès i, amb això, el paper que Barcelona juga a hores d’ara en la lluita mundial contra els efectes del canvi climàtic”, diu el text.  La carta també remarca la “profunda preocupació” generada al patronat després de conèixer que aquesta contribució econòmica –de 3,7 milions l’any passat–, s’està revisant.

Cetaqua és una fundació creada el novembre del 2006 per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Societat General d’Aigües de Barcelona per promoure la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació en la gestió integral de l’aigua.

El centre, que integra administració, universitat i empresa, ha participat en prop de 70 projectes col·laboratius de finançament públic, ha generat un efecte multiplicador dels recursos i del coneixement amb 350 entitats, segons les dades proporcionades.

Després de guanyar el Premi Nacional de Recerca al partenariat públic-privat, atorgat per la Generalitat i la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació el 2016, Cetaqua té actualment entre mans un projecte per a l’obtenció d’aigua apta per a la reutilització, un dels eixos clau en els quals treballa l’AMB.

Treballs en curs

Un dels treballs en marxa de Cetaqua és un projecte de recàrrega gestionada d’aqüífers per injectar aigua prepotable per tal d’augmentar la sostenibilitat de les aigües subterrànies del Baix Llobregat.

Des del punt de vista de Cetaqua, l’AMB representa en aquests moments un “camp de treball fonamental per experimentar, assajar i validar solucions científiques” que permetin afrontar amb eines sòlides i provades l’impacte creixent del canvi climàtic en la vida dels ciutadans. “Els membres del Patronat creiem fermament que aquesta història d’esforç, i modestament, d’èxit en la creació d’un model de treball en què puguin trobar universitats i centres de recerca, empreses i administracions, mereix ser conservada i fomentada”, diuen.

I fan una petició de suport a la Fundació Cetaqua, per “evitar que entri en crisi un projecte que ja és una part rellevant de la comunitat científica” del territori català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa